Иван Демерджиев се срещна със заместник-върховния комисар на ВКБООН Кели Клементс (СНИМКА)

1389
Иван Демерджиев се срещна със заместник-върховния комисар на ВКБООН Кели Клементс (СНИМКА)
Снимка: ПЦ на МВР

Страната ни получи висока оценка за мащабния и организиран оперативен отговор на кризата с украинските бежанци.

Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се срещна със заместник-върховния комисар на ВКБООН Кели Клементс, която е на първото си посещение в България. Двамата споделиха отлична оценка за сътрудничеството между МВР и Върховния комисариат за бежанците. Подчертана бе активната подкрепа, която страната ни получава от началото на войната в Украйна и бяха разгледаха възможни стъпки за задълбочаване на съвместната работа.

Вътрешният министър запозна заместник-върховния комисар с предприетите от държавата действия за управление на процеса по приемане на украински бежанци – осигуряване на места за настаняване, предоставяне на временна закрила и други аспекти. Процесът е изцяло канализиран към днешна дата и фокусът на усилията вече е насочен към осигуряване на възможности за интеграция на хората, пристигнали в България – посочи министър Демерджиев. От своя страна Кели Клементс оцени високо мащабния и организиран оперативен отговор на българските институции в кризата. Тя определи темата за интеграцията като особено важна и в този смисъл заяви готовност за предоставяне на техническа и друга необходима помощ.

Русия, Полша, Чехия - къде украинските бежанци са най-много?

В контекста на очакваната офанзива на украинската армия вицепремиерката Ирина Верешчук призова индиректно живеещите в окупираните от Ру...

Снимка ПЦ на МВР

Предвид динамичната миграционна обстановка и тенденцията за засилване на натиска върху страните, охраняващи външни граници на ЕС, министър Демерджиев отново подчерта, че изработването на единна европейска политика за управление на границите е ключов компонент. В последните месеци Европейската комисия започна да разбира, че опазването на границите е общ ангажимент, но са необходими и следващи стъпки - очакваме ясни стандарти и политика от Комисията, заяви вътрешният министър. Думите му намериха подкрепа в становището, изразено от заместник-върховния комисар Клементс, че е необходимо скорошно приемане на Пакта за миграцията и убежището с оглед ангажиментите както за опазване на границите, така и за предоставяне на достъп на нуждаещите се.

Заместник-върховния комисар на ВКБООН изрази задоволство от реализирането на пилотния проект между България и ЕК за бързи процедури по убежище и връщане на българо-турската граница. В този контекст тя получи информация за интензивните разговори с Фронтекс и други европейски агенции в тази посока, за конкретните резултати от Плана за действие между Австрия и България, както и за предстоящото завършване на разговорите с Европейската комисия за техническа подкрепа на страната ни.

В срещата, състояла се днес в Министерството на вътрешните работи, участие взеха директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова и директорът на дирекция „Миграция“ старши комисар Николай Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика