Иван Стамболов-Сула: Очаква се шарен парламент, там е интригата

3035
Иван Стамболов-Сула: Очаква се шарен парламент, там е интригата
Снимка: БГНЕС

Не виждам нещо особено и нещо иновативно да се случва в тази предизборна кампания, каза в интервю за БГНЕС анализаторът и публицист Иван Стамболов – Сула.

„Има една нервност и нетърпение на хората, които по някакъв начин са изчислили шанса да влязат в парламента. Това ги прави по-настойчиви. Интригата е в това, че се очаква сравнително шарен парламент, въпреки противоречивите социологически проучвания. Нищо особено – предстои да се вземе решение, защото гласуването е именно това. Решението ще бъде или правилно, или неправилно. Каквото и друго да се каже, може да прозвучи като пропаганда в момента. Дори да се каже, че никой не си заслужава да бъде подкрепян, това може да се разчете като агитация да не се гласува“, коментира той протичането на предизборната кампания.

Поведение на политиците и послания на партиите към своя електорат той анализира така:

„Когато човек се стяга и бори за избори, той отправя няколко основни групи послания и в няколко различни посоки. Едната група са посланията към твърдите ядра на съответната партия. Другата група са меките периферии, които евентуално биха подкрепили и симпатизирали. Трета група пък се отправят за обръщане на избирателите, за прозелитизъм, така да се каже. Например някой, който досега е гласувал за друга партия, този път да бъде убеден да гласува за агитиращия. Четвърта група са посланията между самите партии. Там, за съжаление, не се мерят толкова нови идеи за политики, колкото се вадят компромати и се говорят неприятни неща“.

Решението на партиите отново да заложат на популярни лица и дори екзотични имена в гражданските квоти на листите си, Иван Стамболов смята за обикновена предизборна технология. „Когато партията прецени, че е овладяла твърдото си ядро и с по-малко енергия може да го поддържа активно, тръгва да разширява ветрилото, стъпвайки на максимата, че обществено познати хора водят след себе си доверие. Това доверие се превръща в гласове. Лично аз не съм привърженик на тази техника, защото в голяма част от случаите се получава циркаджийска история. Това, че някой е добър певец, не значи, че ще е и добър депутат. Ако някой може да докара 10 хил. души на концерт, не означава, че ще заведе 10 хил. души да гласуват“, подчерта анализаторът и допълни: „Така или иначе изборните технолози са си направили някоя и друга сметка, за това има надпревара кой по-колоритна фигура ще покаже в листите си“.

Според него обаче в това се крие голяма опасност, тъй като тези хора много трудно ще носят отговорност за действията си. „Както те, така и партиите. Ако такъв човек направи нещо осъдително и се провали в парламента, партията ще свие рамене и ще каже, че е от гражданската квота“, смята Иван Стамболов.

На въпроса може ли това да се разчете и като липса партийни кадри, той отговори:

Има ли български политик, който предлага нещо разумно за коронавируса?

Парламентарните избори в България наближават и откровено казано не чувам абсолютно нищо като конкретни решения за най-голямата криза в ...

„Може, но в това отношение партиите са различни. Големите партии не се оплакват от липса на кадри. Напротив, те си имат номенклатура, която си чака реда търпеливо. Има по-малки партии, които, ако ги попиташ кой ще им бъде министър на образованието, ако вземат да спечелят изборите, не могат да отговорят“. Той е категоричен, че големите партии, които имат младежки организации, вече са отгледали едно поколение нови политици.

За COVID-19 и политизирането на медицинския въпрос анализаторът смята:

„Не се наемам да кажа какъ ефект би имало от новото 10-дневно затваряне. От гледна точка на управляващите, които са преките „виновници“ за затварянето, защото са субектите на тези мерки, за тях може да има два възможни сценария. Единият може да бъде, че пред лицето на заразата народът се консолидира и казва, че има по-важни неща от ежедневните проблеми. Може да се случи и точно обратното – да кажат „ще съсипете икономиката, ще унищожите едно поколение ученици“ и т.н. Не знам кой от този два сценария би сработил“.

„Хората да мислят с главата си, когато слушат всички послания, които им се отправят. Да избират и да не забравят, че човек гласува по 3 основни признака – идеологически, политически и прагматичен. Първият е, когато съответният кандидат изповядва мироглед, съвпадащ с този на гласоподавателя, вторият – когато се приоритизират сектори, също важни за гласоподавателя. Прагматичният подход е всеки да види къде са неговите приятели и да си гласува за тях“, каза още шеговито Иван Стамболов-Сула за предстоящия вот.

Още: Страхил Делийски: Партиите говорят помежду си, не с гражданите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика