Избори по време на пандемия - мисия възможна, но без гласуване по пощата (ВИДЕО)

4308
Избори по време на пандемия - мисия възможна, но без гласуване по пощата (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Общественият съвет към ЦИК смята, че е възможно провеждането на изборите по време на епидемията от коронавирус. Това стана ясно на консултациите при президента Румен Радев за консултациите за провеждането на парламентарните избори през пролетта.

Припомняме, преди два дни държавният глава проведе серия консултации със здравни власти, след това със здрави специалисти, а вчера разговаря и с кметове на малките общини.

"За нас е изключително важно в резултат на консултациите да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес, високо доверие в здравните мерки, така че да имаме нормална избирателна активност, в резултат на която да имаме легитимен парламент. Само той може да излъчи устойчивост и добре работещо правителство и да се започне демонтажът на порочния управленски модел", заяви Румен Радев, който първи взе думата.

Според него е важно да се изгради доверие и към машинното гласуване. "Важно е да имаме прозрачност, надеждност и високо доверие в процеса на одит и сертифициране на машините", заяви президентът.

Гласуване по пощата е неудачно

Според Обществения съвет не е приемливо у нас няколко месеца преди изборите да се въвежда гласуване по пощата.

Росица Матева обаче отбеляза, че тя и колегите ѝ са готови с текст за пилотно гласуване по пощата в чужбина в държавите, където този метод е позволен.

"Ние нямаме опит в България с гласуване по пощата и считаме, че към сегашния момент два-три или четири месеца преди изборите да се променя драстично начинът на гласуване не би следвало да се случва. Обикновено, когато се сменя начинът на гласуване, се правят експерименти на няколко избори и едва след това се случва реално", обясни тя.

Матева допълни, че Общественият съвет има готово предложение да бъде направен такъв пилотен проект на предстоящите парламентарни избори при гласуването в чужбина.

"Там ще има български избиратели, които сигурно пак ще бъдат поставени под карантина или епидемичните мерки в съответната държава няма да позволяват на избирателите да излизат от домовете си, за да отидат да гласуват", допълни тя.

Онлайн излъчване

От обществения съвет обявиха още, че според тях  целият процес по набиране и подготовка на ангажирани с изборите лица трябва да е онлайн, а елементи от вота като броенето на бюлетините може да се наблюдават в реално време с камери без струпвания в секциите.

Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда посочи, че е правена симулация на база предни вотове и при 100% изявено желание на 70 000 карантинирани да пуснат бюлетина ще са необходими 1800 екипа. "Миналите избори е имало над 85 000 политически представители и застъпници извън партийните квоти в СИК. Има достатъчен ресурс, но е въпрос на политическа отговорност и воля той да бъде употребен по най-добрия начин" заяви тя.

Стоил Цицелков от Европейската асоциация за защита на човешките права отбеляза, че може да се мисли за вариант на активна регистрация и предварително гласуване на уязвимите групи с цел да няма смесване в секциите. Може и да се мисли за преместване на местата за гласуване във физкултурните салони, които са значително по-просторни.

Според ОС на ЦИК трябва ясно да се разпише дали членовете на комисиите ще се ваксинират срещу коронавирус, или ще могат да доказват по друг начин наличието на имунитет. 

От обществения съвет обявиха още, че машините за гласуване доказано подлежат на дезинфекция със спирт, а допълнителна мярка може да бъде раздаването на еднократни ръкавици и маски на гласоподавателите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика