Избраха временен шеф на ВКС

19162
Избраха временен шеф на ВКС
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет избра съдия Таня Райковска за временен председател на Върховния касационен съд.

При гласуването тя събра 14 гласа „За”, 5 „Против” и 4 „Въздържали се”. Нейният опонент Красимир Влахов събра 7 гласа „За”, 9 „Против” и 7 „Въздържали се”, информира агенция "Фокус".

Жена ще оглави Върховния касационен съд

За първи път в историята си Върховният касационен съд ще бъде оглавен от жена. След осем дни - в четвъртък 25 септември заместник-пре...

Райковска беше един от двамата кандидати в неуспелия конкурс през септември за председател на Върховния касационен съд. Тя заема поста временно от днес, тъй като мандатът на досегашния председател професор Лазар Груев изтече днес.

Той беше удостоен с почетен знак и получи картина - подарък от членовете на Висшия съдебен съвет, "която да му напомня за времето, прекарано в сградата на съвета", заяви представляващият ВСС Соня Найденова.

Райковска беше предложена от петима членове (сред които и Светла Петкова) на съвета за председател на ВКС в последния възможен момент,. По този начин обединението в съда около другата кандидатура - на ръководителя на наказателната колегия Павлина Панова, беше разцепено. В крайна сметка съветът не успя да избере между нея и Панова, Райковска получи повече гласове. Следващият избор за председател е насрочен за 29 януари, информира dnevnik.bg.

В закона не е уредено как се постъпва в ситуация, при която мандатът на титуляря е изтекъл, а няма избран негов наместник.

Избират председател на Върховния касационен съд

Висшият съдебен съвет (ВСС) се събира днес, за да избере председател на Върховния касационен съд. Мандатът на сегашния съдия номер едн...

Има две други развити хипотези - ако мандатът е прекратен предсрочно - тогава според чл. 175, ал. 4 от ЗСВ. Според него: "при предсрочно прекратяване на мандат на административен ръководител на негово място се назначава лице, чийто мандат започва да тече от датата на встъпването му в длъжност. До встъпването в длъжност на нов административен ръководител неговите функции се изпълняват от определен от Висшия съдебен съвет заместник".

Според чл. 168 "административният ръководител във всички случаи на отсъствие възлага с писмена заповед на заместника си да изпълнява функциите му или част от тях. Когато административният ръководител не е определил кой да го замества, функциите му се изпълняват от един от заместниците му по старшинство". Ако се прилага директно този член, това би означавало,че ръководителят на гражданската колегия Красимир Влахов трябва да оглави временно съда, защото той е най-отдавна заместник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика