X
 
 

Изглежда пилотите за F-16 ще ги обучаваме ние, а цената ще е колкото искат американците

12037 12
photo of Изглежда пилотите за F-16 ще ги обучаваме ние, а цената ще е колкото искат американците
Снимка: Bahrain Air Force
България сама да обучава пилоти да ползват новите изтребители F-16, за които все още преговаряме със САЩ - това предвижда американската оферта. За целта, във военновъздушното училище в Долна Митрополия ще бъде изграден център с тренажор за обучение на пилоти за изтребителите F-16, пише в. "24 часа". Очаква се днес, 10 юли, правителството да одобри това на редовното си заседание.

Тренажорът във военновъздушното училище ще е проектът по индустриално сътрудничество, който получава България заради покупката на американските изтребители. Там ще могат да се обучават както български летци, така и чужди, като цената на бревета ще е 30 хил. евро.

Каракачанов: Не съм твърдял, че президентът Радев е лъжец

"Не съм твърдял, че президентът Радев е лъжец. Просто казах, че не знам откъде излезе тази сума от 3,5 млрд. лева за самолетите, защото...

Неофициално има информация, че 8-те изтребителя ще ни струват 2,1 млрд. лв. с ДДС. Това е станало възможно, след като САЩ са решили да поемат 60 млн. лв. от стойността на приспособяването на авиобазата "Граф Игнатиево" за дом на осемте F-16, които България ще закупи. Общата стойност на ремонта на базата, в която в момента са базирани изтребителите МиГ-29, ще е около 100 млн. лв. Освен хангари за новите изтребители, в нея ще бъдат направени закрити стоянки за техническо обслужване на F-16, както и чисто нова противопожарна система на цялата авиобаза. Заради тази система пък трябва да бъде направен и нов водопровод на "Граф Игнатиево", защото сегашният не можел да я обслужва.

Цената е намалена и първоначално България няма да закупи пълния боекомплект за новите изтребители, а само част от него. В следващите години обаче при нужда можело да поръчаме допълнително ракети и боеприпаси в рамките на 800 млн. лв. Това значи, че всъщност ще достигнем одобрения от Конгреса таван на сделката от 2,9 млрд. лева (1,6 млрд. долара). Какво каза в този аспект президентът Румен Радев, който беше главнокомандващ на ВВС - припомнете си в този материал!

Министерството на отбраната вече е платило 82 млн. лв. на Беларус за ремонта на изтребителите Су-25. Така България няма да плаща неустойки за забавянето на договора. Въпреки това все още за беларуския авиационен завод не е заминал нито един от двигателите на щурмовите самолети, които трябва да бъдат ремонтирани. Причината е, че от Mинистерството на икономиката вече близо месец бавят подписването на съгласувателно писмо, че разрешават временния експорт на тези агрегати от бойните самолети. Без този подпис двигателите не могат да бъдат изнесени легално от България.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Хайде троляци! Денги нет, но въй держитесь!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ако си мислиш Деби, че някой го интересуват твоите психични отклонения...
  : 2 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  5. Циклоопе, на бегом да си пиеш хаповете, защото се оля !
  : 2 !
 • Нали? 4 Нали? преди 2 месеца Профил на трол?
  Америкаците могат във всеки един момент ДИСТАНЦИОННО да блокират електрониката и системите за управление на Ф-16-70, както и изстрелването на въоръжението му, като ги превънат в куп наземно желязо (за радост на циганите-джелезари, които ще ги разкостят на часа и ще ги довлекат с каруците до вторичните във Фелибето)! Точно за това е проектирана новата електроника, която ни се представя за "пок виж още ›› оление 4++" - но не бойно "поколение 4++", а заробващо "поколение 4++"! Немаме си късмет, ей - от алкохолизирани ужанки попаднахме на крадливи кравари!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Айде да се върнем при пиените ватенки и ушанки.
  : 9 !
 • ciklop50 4.2 ciklop50 преди 2 месеца Профил на трол?
  4.1 Дърти Циклопчо, ти дори не проумявш колко си тъп и гламав !
  : 2 !
 • Де е Киро на кирия 3 Де е Киро на кирия преди 2 месеца Профил на трол?
  Тази сделка показва, че американците нямат НИКАКВО доверие на нашите фатмаци и политиканстващия башибозук! Затова и искат 100% заплащане в предплата 3-4 години преди започване на производството и получаване на стоката! С тия самолети не се повишават отбранителните способности на страната, а само ни вкарват в едни дългосрочни многомилиардни разходи с пълна финансова зависимост от американските банк виж още ›› и, които ще осъществят финасирането! Така ШАЙКАТА БКП-ГЕРБ+ДС-МВРо+ДС-ДПС си купува пребиваване на власт поне докато пристигнат самолетчетата! С държавни пари и с поемането на многомилиардни заеми, които въобще няма да минат през Б-ия и българските банки, а ще се разгепват някъде по чужбинско - преди месец караШкембак ходи за 10-тина дни до Виена по лични банкови въпроси, но за сметка на Здравната каса, където сестра му е директорка, под предлог медицинска консултация за лекуване на булемията му! Тия милиарди ще се водят за дълг на всеки един български гражданин - хак да им е на македонците дето си купиха за по 6000Евро български паспорти от ДС-Ванче караШкембе - сега ще станат и длъжници на американските банки за хатъра и комисионните на ШАЙКАТА на БКП-БОКо, ДС-Ванче караШкембе и ДС-ДПС-Шиши на маман!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Като сме си дали задника под наем, мериканците ще ни онождат от всички страни . Ами какво друго от национални предатели - ГРОБари, Чорбари и Шкембелии Тутманици ! Обикновения българин пак ще го отнася - "Ще тегли Аврам каиша" .
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  "даване на задника", "онождане" и т.н. Обичайно русофилите не могат да изкажат нито една мисъл за политика, без да използват сексуални, вулгарни и цинични намеци, най-често за насилствено и перверзно съвкупление. Чудил съм се защо е така. И отговорът ми е, че нормален, добър и възпитан човек не може да предаде родината си в полза на чужда, враждебна държава. Трябва да си по ро виж още ›› ждение или по възпитание извратен, за да можеш да наричаш окупатора - освободител.
  : 5 !
 • Де е Киро на кирия 1 Де е Киро на кирия преди 2 месеца Профил на трол?
  Да-а-а-а, купуваме си скъпо-прескъпо 8 бр. самолетчета за парад-шоу на 6 май (4 бр. за парада и 4 бр. за резервни части)! Недоокомплектовани, без муниции, без обучение на летците, без привеждане на базата "графИгнатиево" по американските стандарти (каква гавра с американците - базата да е с име на руски граф!), за да могат след това да отказват всякакви рекламации и да не поемат гаранцио виж още ›› нни ангажименти под предлог, че базата е ремонтирана от български партийни фирми по стандарт "БОКо+караШкембак" със започване на основните ремонти на следващия ден след резване на лентичките за откриването с второ, трето, четвърто финасиране за една и съща работа! Но пък със системи за презареждане във въздуха (догодина ще купуваме и самолет-танкер сигурно?!), при положение, че Б-ия е 400х300км = диагонал 500км и базата е почти в центъра, презареждането ще трябва да става на чужда територия, май! Българска му работа - както винаги!
 • stan 1.1 stan преди 2 месеца Профил на трол?
  За протокола. Думата е амуниции а не муниции
  : 6 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  амуниции - 1. Приспособления за яздене или впрягане на кон. 2. Вещи от екипировката на военно лице или въоръжен човек (без дрехите и оръжието), например раница, паласка, ремъци за препасване на оръжието.
  : 1 !