Изненада: Преговорите за "Южен поток" никога не са спирали

13112
Изненада: Преговорите за "Южен поток" никога не са спирали
Снимка: БГНЕС

Южен поток към България не е просто мечта, подхранвана ту от Бойко Борисов, ту от Михаил Миков. От отлично информиран източник, пожелал анонимност, Actualno.com разбра, че преговорите за прокарване на две нови газови тръби от Русия за България по продължават да текат и в момента - паралелно с разговорите за "Турски поток" между Анкара и Москва.

Основна тема на преговорите е доколко Русия да спази т.нар. Трети либерализационен пакет на ЕС относно енергетиката. Официално той стана причина за сегашното спиране на "Южен поток". Сега става въпрос за едно конкретно условие по пакета – достъп на трети страни до тръбата. Другото ключово условие на еврозаконодателството е да няма мажоритарен собственик на тръбата, но в случая би имало проектна компания, а там собствеността поне официално, на хартия, е 50/50.

Борисов: Все още няма официално прекратяване на "Южен поток"

Към днешна дата нямаме един писмен текст, че „Южен поток” е прекратен. Тръбите си стоят във Варна и Бургас, компанията про...

Голямата игра

Защо Русия не се отказва от „Южен поток” под някаква форма и защо информацията за всъщност никога не спрелите преговори излиза сега, предвид скорошните остри реплики между Сергей Лавров и Бойко Борисов? Дали обясненията за „спрените руски енергийни проекти” в България не са просто димна завеса? Отговорът може би се крие в две газови находища в Средиземно море. Първото е „Левиатан” (предварителни оценки за 450 млрд. куб. метра газ), което се намира в Средиземно море на границата до Израел и Сирия и е част от голямата международна тема „Сирия”. През ноември предстои визита на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Израел. На 70-тото Общо събрание на ООН в Ню Йорк един от хората, с които Ципрас се срещна, беше израелският премиер Бенямин Нетаняху. Сега със сигурност газовата тема ще един от основните въпроси, които ще бъдат обсъждани между двамата. Скоро предстои среща и между Ципрас и Джон Кери, на която ще се обсъждат темата за терминали за втечнен газ по гръцките острови.

Освен това пак през ноември египетският президент Абдел Фатах Сиси ще посети Атина. На 30 август тази година, до бреговете на Египет беше открито газовото находище „Зохр”. То е известно като „Дарът на фараона за Южна Европа” и има капацитет от 850 млрд. куб. метра или около 5,5 млрд. барела. Едва ли Сиси и Ципрас ще подминат темата за „Зохр”.

Евентуалните бъдещи доставки на газ за Европа няма как да не минат през Кипър и Гърция, като най-вероятно ще бъде използван Трансадриатическият газопровод (ТАП). България не можа да влезе в ТАП, но предвид готвения от край време интерконектор с Гърция не се знае дали Борисов няма да намери общ език с Ципрас – или може би във виждането на Москва за нещата.

Приеха методика за обезщетенията във връзка с отчуждаването на земята за "Южен поток"

Правителството прие Методика за оценяване на размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху поземлен имот, представляващ морс...

Отделна тема е, че напоследък между Турция и Русия отношенията охладняха - заради Сирия. Това оказва негативно влияние и на официалните изявления за бъдещето на „Турски поток”. Шефът на „Газпром” Алексей Милер вече обяви, че обемът на бъдещия поток ще е два пъти по-малък от първоначално оповестения – 32 млрд. куб. метра, а не 63 млрд. и че ще има най-много две линии *тръби).

Цената

Със сигурност тя трябва да е по-ниска от сегашната, заради отпадането на транзитни такси, смятат експерти. Съгласно класацията на „РИА Рейтинг” ние сме на трето място по най-скъп газ, доставян от Русия, от общо 34 държави, като се има предвид покупателната способност. Разбира се, нека припомним, че и досега цената на руския газ за България не е обявявана официално никога и не е ясно какво ще е положението с евентуалния „Южен поток” II. Преди руският президент Владимир Путин да сложи край на „Южен поток” (засега), никой не потвърди или отрече официално информацията, че няма да има печалба от дивидент за България, освен ако капацитетът на газопровода от 63 млрд. куб. метра не е запълнен на 100%. Много експерти отдавна коментират, че Русия се бави, защото всъщност няма откъде да намери толкова газ, че да си струва да направи „Южен поток”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com