Янаки Стоилов чака да види какво е обещано на "Атака" за конституционната подкрепа

3302
Янаки Стоилов чака да види какво е обещано на "Атака" за конституционната подкрепа
Снимка: БГНЕС

Винаги възникват много сериозни въпроси, когато дадена политическа сила поддържа някаква позиция и я променя в последния момент. Така депутатът от БСП Янаки Стоилов коментира изненадващата подкрепа на „Атака” за конституционната реформа заради съдебната власт.

Стоилов повтори думите си пред парламента, че промените са гласувани от тези, които избраха старото ръководство на БНБ да продължи да управлява банковата система, тези, които погазиха закона с решението на ЦИК с централната номерация на партиите и коалициите за местните избори (бел. ред. – централната номерация противоречи на Изборния кодекс, където е посочено, че не ЦИК, а ОИК теглят номерата, с които се явяват съответните политически субекти). Тези промени нито са достатъчни, нито от тях трябва да започнат реформите, категоричен беше червеният депутат.

Плевнелиев доволен от гласуването за Конституцията

Политическите партии дадоха силен сигнал, че в името на очакванията на българските граждани за промени партийните различия и противореч...

Янаки Стоилов попита защо се намалява мандатът на Висшия съдебен съвет (ВСС), а не се намаляват мандатите на председателите на ВКС, на ВАС например. Разширяват се функциите на Инспектората към ВСС, но дали е подходящо всичко да си остава в съдебната система и „гарван гарвану око не вади”, попита народният представител. Той поиска при разследване на имуществото на съдии ВСС да се обръща към Сметната палата, за да може да има външен поглед. Остава съмнението, че всичко се прави заради критиките от страна на ЕС към българското правосъдие, добави Стоилов. Той призна, че вероятно БСП ще внесе свои предложения за промени на второ и трето четене, но посочи, че вижда страх в другите политически партии да не се помърдне от предварителния текст.

И в сегашния състав на ВСС мнозинството са съдии – какво им пречи да упражняват кадрови контрол, завърши Стоилов с вчерашния си въпрос от парламентарната трибуна и пред БНТ. Той не пропусна да каже как кандидатите за кметове на БСП почнали да показват воля да има борба с настанилите се на всяко управленско ниво зависимости. Имаше искреност, желая успех на всички кандидат-кметове, които не се водят от това кой ще разпределя евросредствата, каза Стоилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика