Янев: Бареков е бил избран, защото е зависим от службите

21590
Янев: Бареков е бил избран, защото е зависим от службите
Снимка: БГНЕС

Партията на Николай Бареков е била създадена чрез наливането на огромни суми пари, а самият Бареков е избран, защото е зависим от службите. Това заяви на пресконференция лидерът на РЗС Яне Янев. На нея той разясни схемата, по която е била "напомпвана" "България без цензура" и тази, по която е била източвана КТБ.

По думите на Янев до декември 2013 г. Бареков е получавал по 150 000 лв. на седмица, като тези пари са отивали за структури и купуване на гласове. Отделно мощно финансирано перо е било медийното обслужване, в което за периода са наляти над 4 млн. долара. РЗС има информация и за по-екстревагантни разходи - като например лична премия за Бареков в размер на 1 млн. евро. Яне Янев поясни, че наливаните суми са се увеличили след декември 2013 г. От това става пределно ясно, че "България без цензура" е нарушила закона, тъй като е похарчила повече от допустимите по закон 2 млн. лв. за предизборната си кампания, допълни Янев.

Още един атакист отиде при Бареков

Още един депутат от "Атака" напусна парламентарната група на националистите, предаде БГНЕС. Гален Монев е депозирал своята молба за на...

Според него един ден ще стане ясно, че ББЦ е проект на руското лоби и българските служби.

Янев съобщи, че РЗС ще поиска от прокуратурата да се създаде специална анкетна комисия в ЕП, която да установи престъпните деяния на тази група, в това число и черната каса за незаконно финансиране. РЗС иска разкриване на тази схема за реализиране на въпросния политически проект, заяви Янев. Той допълни, че вече има хора, готови да свидетелстват в подкрепа на неговите твърдения.

По казуса КТБ Янев заяви, че банката е била обградена с обръчи от фирми - бушони, които са получавали кредитен резерв от нея, играейки ролята на своеобразни клонове, и са го разпределяли на конкретни физически и юридически лица. Парите са били давани с изричното условие да не бъдат връщани. По думите му имало случаи на превод на суми от по 3 млн. евро еднократно, които са отпускани без обезпечение и без да трябва да бъдат връщани. Общо цялата сума, която е била разпределена по този начин, е около 100 млн. евро, твърди Янев. Той подчерта, че проблем е възникнал, когато квесторите на БНБ са влезли в банката и са поискали тези суми да бъдат върнати. "Но те няма как да бъдат върнати", заяви Янев.

Емил Василев от РЗС пък разясни схемата за източване на банката. Според него банката е насочвала по около 10 млн. лв. към обръчите от фирми. По данни на РЗС те са били около 20 на брой. Те пък от своя страна разпределяли по около 2-3 млн. към конкретните си крайни получатели. Василев разясни, че някои от фирмите - кредитополучатели са били регистрирани на фалшиви адреси, а други са били открити с актив от само 500 лв. По думите му Цветан Василев е контролирал лично процеса на насочване на паричните потоци от КТБ към обръча от фирми.

Бареков отново се заяде с Борисов - този път за субсидиите

Ако ГЕРБ спечели стабилно мнозинство и поеме властта, едно от първите решения на новия парламент ще бъде оряз­ване на партийните су...

Яне Янев допълни, че цялата тази информация е била предоставена на РЗС от нейни партньори извън страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика