Жители на кв. "Овча купел": Не знаем от кого да се страхуваме повече - от бежанците или от скинарите

3995
Жители на кв. "Овча купел": Не знаем от кого да се страхуваме повече - от бежанците или от скинарите
Снимка: БГНЕС

"Не знаем от кого да се страхуваме повече дали от бежанците или от скинарите, които идват да се саморазправят с бежанците. Имаше провокатори, млади момчета, употребили алкохол, които са непредвидими." Това заявиха жители на столичния квартал "Овча купел",  които споделиха, че именно поради тази причина са останали по домовете си и не са посмяли да излязат навън по време на протеста срещу бежанския лагер, който се проведе на 16 септември.

Не искаме на наш гръб хората да си правят предизборни ПР-и. До Каракачанов сме писали писмо, казали сме за нашите проблеми, няма ли начин да ни реши проблема по цивилизован начин, вместо да се правят подобни неща пред домовете ни, попитаха още хората пред Нова телевизия.

Според тях парите, които са били похарчени по време на протести за присъствието на конна полиция и жандармерия, е могло да се инвестират в мерки за сигурност, като поставянето на камери в района. Институциите имат нужда от граждански натиск. Да призовем политиците, не го правете пред нашия дом, казват хората.

От своя страна лидерът на ПФ Красимир Каракачанов коментира, че това е "поредната прекрасна манипулация." Той припомни искането си всички подобни лагери да бъдат изнесени извън градовете, близо до границата и че тези въпроси би трябвало да бъдат насочени към кмета на София:

ЕК отпуска на България 108 млн. евро

ЕК реши да определи 108 милиона евро за България. Нашата цел е тази сума да достигне 160 млн. евро. Това заяви председателят на ЕК Жа...

"Едва ли не аз съм виновен, че някой е настанил в София около 3-4 хил. мигранти и когато ние организираме нещо, което показва недоволството на хората обвинявате нас. Нормално ли е в София да има три бежански лагера."

"Защо говорите само за закриването – протестът беше в "Овча купел". Не България трябва да плаща цената на ЕС в Близкия изток. България трябва да поиска промяна на Дъблинските регламенти", допълни Каракачанов.

Според него ако това не се случи трябва да заявим, че замразяваме Дъблинското споразумение. Освен това по думите му на границата трябва да се използват водни оръдия, за да не се допусне навлизане на големи групи от бежанци.

От своя страна  директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов каза: "Голяма част от сигналите, които получаваме за района на бежанския център в „Овча купел”, не се потвърждават. Най-вероятно живеещите там изпитват страшни неудобства, но те са свързани с поведенческите особености на настанените в центъра."

"Това, което правим, е да имаме постоянно полицейско присъствие в района на центъра. След разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова дори увеличихме това присъствие. Ще има и жандармерийски екип в района. Целта е да наблюдаваме настанените в центъра да не нарушават обществения ред и от друга страна – към тях да не се оказва насилие”, каза още той.

В "Овча купел" бранят бежанците с ГКПП-та, водомети и конна полиция

Полицията в София изгражда контролно-пропускателни пунктове в столичния квартал "Овча купел". Те ще бъдат разположени на няколко места ...

Комисар Младен Маринов коментира и нарастващото напрежение в квартала и вчерашния протест там. „Имаше заряд за насилствени действия и ние предприехме всички необходими мерки. Правихме многократни срещи и със Столична община, за да обсъдим проблема, тъй като той трябва да се реши от много институции”, заяви той.

"Вчера използвахме сериозен ресурс, но това беше с цел да не се допусне ескалация на напрежението, тъй като имаше голяма вероятност това да прерасне в саморазправа и груби нарушения на обществения ред”, обясни той и уточни: "Имахме информация, установихме и извадихме от анонимност лица, които подготвяха такива неща. Цялата тази работа се извърши зад завесите и протестът премина както трябва да премине по закон. Тези лица по принцип са склонни да извършват насилствени действия и не само по отношение на чужденци".

"По-голямата част от чужденците, които стоят в центъра на столицата, в района на джамията, са законно пребиваващи и имат съответните документи. Статистиката показва, че през последния месец средно на ден от този район при провеждане на операции хващаме между 20 и 30 нелегално пребиваващи", съобщи старши комисар Младен Маринов.

"В началото имаше хостели, които се занимаваха с незаконно настаняване на лица, имаме изключително голям брой съставени актове за тази дейности. Тактиката се промени и нелегалните вече се настаняват в частни домове, особено в „Модерно предградие” и „Факултета”, коментира той.

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика