Йончева и Добрев отново влязоха в спор. Засега задочен

3056
Йончева и Добрев отново влязоха в спор. Засега задочен
Снимка: БГНЕС

Депутатите от БСП Елена Йончева и Делян Добрев от ГЕРБ след краткият летен отдих отново влязоха в спор. Този път задочен и с опит единият да обоснове действията на опозицията в лицето на БСП, базирани на данни за чуждите инвестиции и пътните инциденти, а на другият да даде смислено обяснение от здравната реформа и чуждите инвестиции до сделката за ТЕЦ "Варна".

"ГЕРБ си отива и това не е желание на опозицията, било то парламентарна или извънпарламентарна. ГЕРБ си отиват, защото във всяка една сфера докараха България до дъното и хората започват да стават гневни", каза Йончева. (Между другото твърденията на Йончева в сутрешния блок бяха разпространени от пресцентъра на столетницата ).

Делян Добрев: В нищо не обвиняваме Йончева, искаме да знаем, тя се изтърва за къщата в Барселона

Учудвам се, че я няма г-жа Йончева, защото когато преди месеци ме клеветеше, обикаляше всички телевизионни студиа без документи, за кое...

"Преките чуждестранни инвестиции за 10 години са намалели 10 пъти, няма да говорим какво се случва в медиите, това е отделна тема, какво се случва в здравеопазването – закриват се държавни и общински болници, какво се случва в образованието – от учебните заведения излизат функционално неграмотни хора… И разговорът оттук нататък е как да измъкнем България от това дъно, на което се намира, независимо кой ще дойде на власт", заяви депутатът от БСП.

Смяната на тримата министри няма да доведе до нова политика, обясни още тя, като постави въпрос защо се иска оставка на трима министри. "Защо след трагедията в Своге, когато загинаха 17 души, трябваше да се иска оставка на министри - за да се избегне основната тема, основният разговор, който е за огромните кражби, за ограбването чрез инфраструктурни проекти, пътното строителство", заяви депутатът от Левицата. Тя постави под въпрос строителството на пътища в страната, като включително се впусна и в обяснение на технологии.

"На опозицията това ѝ е работата, но аз не мога да приема да се отправят твърдения за това как по всички параметри България е по-зле в сравнение с 2009 година. Всъщност те са намерили един-единствен параметър, една единствена цифра в статистиката, в която България е по-зле и това е размера на преките чуждестранни инвестиции. Да, има такъв спад, но ако погледнете профила на тези инвестиции, ще видите, че през 2008 година основният размер, над 80% от тези инвестиции, са били финанси и строителство, тоест да се разкриват банки и техните клонове. И ако погледнете инвестициите само в реалния сектор, ще видите, че те сега са повече, отколкото са били тогава. Затова и безработицата сега е по-ниска”, отговори Делян Добрев.

Депутатът от ГЕРБ изрази очакване, че номинациите на тримата нови министри на мястото на подалите оставка министри на регионалното развитие, транспорта и вътрешните работи ще бъдат гласувани до края на следващата седмица. Той посочи, че гласуването на рокадите в правителството се забави заради липсата на указ от президента за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов, номиниран за поста на Валентин Радев.

Нов скандал в парламента - пак за комунизъм и Делян Добрев

Със скандал започна днешното заседание на Народното събрание. Без изненади - в центъра на спора бяха депутати от ГЕРБ и БСП, които се...

"Дори и да има възможност парламентът да гласува назначението без този указ на президента, щяхме да сме атакувани, че пренебрегваме ролята и функциите на президента", обясни Добрев.

По повод оттеглянето на номинирания за министър на транспорта Александър Манолев Добрев коментира, че вероятно желанието на зам.-министъра е да не навреди на правителството. Добрев бе категоричен, че той се е справял много добре на поста заместник-министър на икономиката.

"Как той е бил в последните 3-4 години заместник-министър в две министерства, как досега за част от медиите, които раздухаха някакви проблеми, това не е било проблем? Защо сега излиза тази информация за господин Манолев?", попита Делян Добрев.

В отговор на въпрос на водещия за чуждите инвестиции Добрев се опита да направи разлика за различните периоди. Според него цитираните в миналото инвестиции, въпреки че са били значителни като размер не са осигурявали работни места, за разлика от сегашните. В коментар за здравната реформа, Добрев припомни, че и американският президент Барак Обама застъпва на власт с обещания за здравна реформа, която обаче новият президент Тръмп отмени. Проблемите в здравния сектор има навсякъде в света, каза Добрев.

Делян Добрев показа документи за връзка на Йончева с офшорка, замесена в сагата "КТБ"

Елена Йончева има връзки с офшорна фирма, която фигурира във всички докладите за КТБ. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и съобщ...

В коментар за покупката на значителен дял от ТЕЦ "Варна" от Ахмед Доган, Добрев припомни, че централата не била работила от 2013 до 2018 година. Той се опита да даде и обяснение по отношение на студения резерв, за поддържането, на който плаща държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика