Кадиев се обяви против коалиция с ГЕРБ

16218
Кадиев се обяви против коалиция с ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

„Преференциалният вот беше пълен успех и вля много нова енергия. Благодарение на него много хора гласуваха за БСП, които иначе не биха", каза в сутрешния блок на ТВ7 Георги Кадиев от БСП, като даде пример с Весела Лечева, която от последното място се издига до второто във Велико Търново, благодарение на преференциалния вот, но няма да успее да влезе в парламента, тъй като БСП има само един мандат там.

„Хората могат да гласуват срещу това как се разпределят мандатите от Кюстендил. Надявам се обаче това да не е расистки протест, тъй като това би ни върнало много назад. Такива неща се случват, това е недостатък на Изборния кодекс. Миналата година имаше подобен случай във Видин. Трябва да се направи отделен МИР за хората в чужбина, за да няма такива обърквания и за да могат хората там също да гласуват преференциално", коментира той протестите в Кюстендил срещу избирането на Бат Сали за депутат.

БСП и ББЦ виждат само вариант "правителство", ПФ и АБВ са готови на избори

За пореден път партиите не се противопоставиха на етническия вот. В Турция не се говори на български език в секциите при изборите. Зато...

„Аз претендирам, че съм от хората, които привличат гласове към БСП. Не мисля, че съм единак. Може би съм малко по-краен, но изразявам мнението на доста други хора", коментира той позицията си спрямо БСП.

Същевременно той бе категоричен, че Михаил Миков не трябва да подава оставка сега, тъй като е на председателския пост от 3 месеца, но ако след година има също толкова голяма загуба, никой няма да му прости.

„Ако нямаше преференциално гласуване, резултатите за БСП щяха да са още по-малки", добави той и поясни, че има едно желание - да бъде силен депутат.

„Аз лично съм противник на коалиция с ГЕРБ, защото това означава да сме по-малкия партньор, който винаги губи. Същевременно трябва да забравим всичко, което ГЕРБ направи. Това не е решение за никого. Само избирателите могат да кажат какво искат - нека се направи референдум и членовете на БСП да отговорят кое е най-правилно, но никой не иска да го направи този референдум", каза още той.

„¾ от членовете на БСП не искат коалиция с ГЕРБ, но ако в тази коалиция се вмести и ДПС, повечето хора ще откажат", добави Георги Кадиев.

Корман Исмаилов: Когато замирише на власт, хората се променят

Има различни мнения в рамките на Реформаторския блок, но ние ще излезем с единно решение относно бъдещо правителство. Това заяви едно о...

Според него правителство на малцинството е изключено, тъй като броят не депутатите на ГЕРБ е прекалено малко.

„Трябва да има и партии, които тайно да подкрепят това правителство", добави Кадиев и прогнозира, че по-скоро правителство изобщо няма да има.

„Като слушах Радан Кънев какви условия поставяше, не мисля, че Реформаторите са близо до споразумение с ГЕРБ. Възможно е ГЕРБ да се опита да направи четиристранна коалиция, но е трудно", допълни той.

По негови думи едно програмно правителство би могло да бъде решение на ситуацията.

 

Политическо кръвопреливане

Изборната кръвоносна система отново захрани жадните за свежа електорална кръв български политически сили. Някои се "напомпаха" повече....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика