Какво свърши служебният кабинет за 6 месеца - заварили държава на пауза, но подобрили живота на хората

1715
Какво свърши служебният кабинет за 6 месеца - заварили държава на пауза, но подобрили живота на хората
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет завари държава на пауза, но подобри координацията и комуникацията между институциите, а с цялостната си дейност промени живота на хората към по-добро. Това каза служебният премиер Гълъб Донве по време на открито заседание, на което представя отчет за свършената работа в рамките на мандата.

"Държа да отбележа, че ние сме най-дълго управлявалото временно правителство. Правителството, което нямаше дори 100 часа кредит на доверие и най-важното - правителство на действията в екип. Най-добрият начин за справянето с неоснователните обвинения и лъжите са резултатите от добре свършената работа. На финала на мандата ни е показваме какво направихме докато другите говориха", посочи Донев.

За организацията на изборите

Служебният премиер отчете "отлично справяне" с организацията и подготовката на изборите на 2 октомври, за което основни заслуги имат МВР, МВнР и Министерство на електронното управление.

"Нашият кабинет се справи отлично с организацията и подготовката на изборите на 2 октомври. Съществени нарушения не бяха констатирани. Изборната активност беше много ниска, за което отговорността не е на служебното правителство", изтъкна той.

Той заяви още, че след 2009 г. нито едно правителство не е направило отчет на дейността си в края на мандата си.

За проблемите на ГКПП "Капитан Андреево" 

Служебният премиер изтъкна, че мандатът е започнал с километрична опашка на ГКПП "Капитан Андреево". "Върнахме държавата на границата на дела, а не на думи. На министрите на земеделието и на вътрешните работи - Явор Гечев и Иван Демерджиев им се наложи да заработят заедно от първите минути, за да намерят решение на проблема с фитосанитарния контрол на границата", посочи той.

Без стратегия всяко правителство ще напомня на човек в тъмна стая, който търси ключа за осветлението

Без стратегически документ, който да дава ясни цели за развитието на сектора - всяко правителство ще напомня на човек в тъмна стая, кой...

Вътрешният министър Демерджиев напомни, че от август до ноември се е наложило на пункта да бъде разположена жандармерия - общо 2147 души, които са осигурили държавния контрол на втория най-голям граничен пункт в света.

„От момента, в който застъпи служебното правителство нито един камион не е обработен от никого, освен от държавата. Въпреки че имаше политически спорове каквито и да са, ние не се включвахме, а просто си свършихме работата. С всички останали неща, които направихме, проблемът е решен“, отчете земеделският министър Явор Гечев.

Енергийна криза, високи цени на горивата и висока инфлация

"Действията на служебното правителство реанимираха енергийния сектор", изтъкна служебният премиер. Като успехи Донев посочи сключените договори за газови доставки, осигуряването на слотове за доставка на втечнен газ и завършването на интерконектора с Гърция.

Гълъб Донев: Много правителства се спъваха с Националната детска болница, но ние - не

"Българските деца заслужават да имат високотехнологична Национална детска болница. Горд съм, че със служебното правителство в рамките н...

"Една от най-важните задачи, които Румен Радев ни постави, беше да се справим с наследените кризи - енергийна, ръст на инфлацията, засилен мигрантски натиск. За да бъде овладяна енергийната криза създадохме междуведомствен кризисен щаб с председател вицепремиерът Христо Алексиев. Докато върху нас се сипеха нападки, реанимирахме сектора на енергетиката", изтъкна премиерът.

Като успех бяха отчетени и забавянето на инфлацията, както и овладяването на цените на горивата. 

Служебният министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев каза, че всяка седмица се правят анализи за цените на горивата. "Вижда се устойчива линия надолу в цените им. Например Сърбия, Гърция, Унгария, Германия и Франция бяха с по-ниски цени в началото на август, а сега България има най-ниските цени на горивата в цяла Европа“, уточни Алексиев. И добави: „Много хора казват, че това се постига заради цените на борсите, но България върви пак надолу и въпреки цените на борсите горе посочените държави са с по-високи стойности. Убедихме "Лукойл" да плаща данъци тук в България и вече компанията преведе първото авансово плащане от 90 млн. лв., а годишно тя ще плаща 600 млн. лева“.

Служебният икономически министър Никола Стоянов заяви, че инфлацията е бил най-сериозният проблем. "Благодарение на добрата работа на кризисния щаб и работата на енергийното министерство се даде глътка въздух на гражданите и бизнеса. Ние видяхме първите добри резултати - през октомври за първи път от 20 месеца, инфлацията спадна с 1 пункт. През следващите месеци инфлацията се запази, което е много добре, защото през декември традиционно има повишение, сега – началото на 2023г. няма и повишаване на цените“, изтъкна той. 

Мерки за най-уязвимите

В нашето правителство няма артисти, а има министри

В нашето правителство няма артисти, а има министри. Социолозите често казват за нас, че никои от служебното правителство не блести особ...

Служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров заяви, че за първи път кабинет е разработил и приел пакет от мерки за подкрепа на уязвимите групи хора, получаващи целеви помощи за отопление. "Няма друг такъв кабинет от времето, откогато се прилага тази мярка, от далечната 2008 г.", каза той. Лазаров припомни, че е бил част от четири редовни и четири служебни кабинета. Но уточни, че в сегашното служебно правителство се е чувствал най-подкрепен и благодари на колегите си за екипната работа.

Охрана на границата и мигрантски натиск

Служебното правителство отчете и подобряване на охраната на южната ни граница на фона на големия мигрантски натиск. „През 2022 г. опитите за незаконно преминаване на границите бяха 170 000, а през 2021 г. – 190 000. Установих редица нередности“, заяви министър Демерджиев.  

"Но благодарение на системната работа на МВР каналджийските схеми станаха видими,", посочи той.

ОЩЕ: Донев: Не се бавим с предоговарянето на Плана за възстановяване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика