Калфин: Идеята за флота срещу Русия е на Турция, Ненчев отрича за флотата

1878
Калфин: Идеята за флота срещу Русия е на Турция, Ненчев отрича за флотата
Снимка: БГНЕС

Удивен съм от поведението на държавните лидери, особено на президента, който три пъти си смени позициите. Това е много стара идея – за обща част на балканските черноморски страни. Това е турско предложение, преди десетина години румънците я приеха, сега президентът все да приказва в нейна подкрепа, после се отметна – толкова е несериозно, че няма накъде. Така коментира идеята за черноморска флота с участието на Турция, Румъния и България Ивайло Калфин, който е бивш външен министър отпреди почти 20 години, но беше и част от настоящия кабинет като социален министър и вицепремиер.

Според Калфин е очевидно, че обща военна част ще бъде доминирана от Турция. За него това е натрупване на напрежение. Предстои среща на НАТО – трябва да е ясно с какъв мандат ще отиде президентът, посочи бившият вицепремиер пред Нова телевизия. Не би трябвало позицията на България да е да залага на оръжието срещу Русия, въпреки че някои източноевропейски държави обявяват, че се чувстват заплашени от Москва, каза Калфин. По думите му отношенията на Румъния са Русия са „исторически сложни”. Той призова военният министър да обясни откъде изплува сега идеята за „многонационална бригада” с 400 военни на постоянен ротационен принцип в бригада под егидата на НАТО в Румъния. Калфин не вижда никаква заплаха от Русия – няма противоречие да сме член на НАТО и да имаме добри, нормални отношения с Русия, смята бившият вицепремиер.

Русия предупреди НАТО да не засилва присъствието си в Черно море

Висш руски дипломат предупреди НАТО да не увеличава присъствието на военноморските си сили в Черно море, тъй като това ще подкопае реги...

Отговорът

Не сме поемали ангажименти да участваме в обща флотилия в Черно море срещу Русия, водили сме разговори. Това заяви военният министър Николай Ненчев по темата. За Украйна не е ставало въпрос, думата "флотилия" не е ползвана - ставаше въпрос за общи учения в Черно море за подобряване на отбранителните способности.

Според Ненчев всичко това, което се случи по темата, е тежка пропагандна война с хибридни елементи. На въпрос срещу кого ще се отбраняваме, клиширано военният министър заяви, че НАТО води отбранителна политика.

Ненчев не вижда противоречие в информацията, че 400 български военни могат да отидат в бригада на НАТО в Румъния. Припомняме, че там беше активиран противоракетен щит. Военният министър обаче каза и, че "по принцип" в рамките на НАТО се говорело за необходимост от присъствие на бойни кораби в Черно море. Конкретно по темата обаче не било говорено. Министърът на отбраната посочи и, че би било глупаво България да не се възползва в случай на нужда от бойна група кораби на НАТО, след като такава е предислоцирана в Егейско море заради новата политика за бежанците.

НАТО разполага бригада в Румъния, България може да участва с 400 войници

НАТО възнамерява да разположи многонационална бригада в Румъния, а България ще участва с 400 войници. Това стана ясно на срещата на Али...

За 400-те военни Ненчев заяви, че щели да стоят в рамките на интернационалната бригада само когато имало нужда, при учения - иначе дори нямало да бъдат на място.

Проектът "Белене"

По темата с проекта „Белене” Ивайло Калфин коментира, че при предишния мандат на Бойко Борисов се говореше, че нямало за какво да ни съдят. Мисля, че сега всички тях, които са сключили този данък, трябва тях да ги обложат с данъци и да връщат тези пари (бел. ред. – 620 млн. евро). Какво търсят български делегации в Япония и Китай за ядрено оборудване – Китай някъде извън територията си ядрени централи, по-безопасно ли ще е, попита Калфин.

Според икономиста Георги Ангелов по казуса „Белене” осъдена на практика е НЕК. Той твърди, че е възможно НЕК да продаде отново ядреното оборудване, заради което сме осъдени, обратно на Русия, така че да платим „кеш” доста по-малка сума. Нали знаете, че ако тръгнем да го продаваме това оборудване, няма да му вземем особено голяма цена, реагира Калфин.

Решението на арбитражният съд за „Белене” е в наша полза, пресметна Добрев

Знаете, че искът беше за 1.2 млн.евро, в който се включваха претенции от руска страна за неустойки, пропуснати ползи и т.н. - всъщност,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика