Няма никакви флотилии срещу Русия, увери президентът

1326
Няма никакви флотилии срещу Русия, увери президентът

Няма нищо извънредно, освен това, което планираме и по което работим. Всяко едно действие на правителството не може да е импровизация, то е съобразено с плана, който приехме много скоро. Това заяви в извънредно изявление президентът Росен Плевнелиев.

По-рано стана ясно, че България е отказала да участва в обща флотилия с Румъния и Турция срещу Русия. Предложението за общия натовски фронт по море дошло от румънска страна.

"Да се спрат спекулациите, че ще се правят флотилии с някого срещу някого", призова още президентът.

Борисов: Ще пратя Ненчев и Митов на кораб да воюват

Премиерът Бойко Борисов призова да не се смесват темите за отказа на България да се включи в обща флотилия на НАТО в Черно море и разпр...

От своя страна министърът на отбраната Николай Ненчев заяви в потвърждение на президента, че разговори извън този контекст с румънския премиер и президент не са водени.

"Не сме водили разговори за флотилии между Турция, Румъния и България", посочи той. Ненчев подчерта, че действително е имал среща с румънския си колега за изграждане на флотилия и е възразил като е посочил, че такова решение може да се разглежда на високо ниво в НАТО.

„Казах на румънските колеги вече два пъти, че аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, мир и любов, а не по курортите ми да се разхождат военни фрегати назад и напред”, заяви премиерът Бойко Борисов по-рано днес.

"Категорични сме флотилия, по начина, по който е предложена е отхвърлена и от военния министър, и от президента и от външния министър на България", каза от своя страна премиерът по време на изявлението.

Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи - мир и любов

Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи - мир и любов. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод отказа на Бълг...

Темата за флотилия беше повдигната и от румънския премиер и от румънския президент, обясни Борисов. Тъй като с президента Плевнелиев не сме имали възможност да се срещнем и да изясним какво сме говорили с гостите, това го направихме днес, поясни премиерът.

Той подчерта, че „има държави, които гонят своите интереси и позиции, това си е тяхна работа”.

Евроатлантическата ориентация на България е доказана, заяви Борисов и изреди поредица от участие на България в международни НАТО-вски учения.

"Винаги сме казвали, че ние сме свободолюбива страна. Искам в Черно море да виждам големи кораби с туристи и яхти, а не да виждам флотилии", каза още премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика