Калфин: През 2015 г. доходите са нараснали

5227
Калфин: През 2015 г. доходите са нараснали
Снимка: БГНЕС

Не е вярно, че доходите през 2015 г. са паднали, те са се увеличили. Но няма как да кажем, че постигнатото трябва да ни задоволява по какъвто и да било начин. Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин по време на днешния парламентарен контрол, предаде БГНЕС.

Калфин бе запитан от лидера на БСП Михаил Миков за демографската перспектива пред страната като в част от питането си Миков изтъкна, че доходите са паднали. След отговора на Калфин, Миков му репликира категорично, че не е съгласен, че доходите са се увеличили, а на работещите бедни са се намалили.

По време на питането си Миков припомни, че голяма част от партиите в предизборните си платформи поставят въпроса за демографската криза и перспектива пред страната. Според него това би трябвало да бъде въпрос, с който правителството се ангажира приоритетно. "Усещането ни е, че през последните месеци редица други въпроси изместват въпроса за демографската перспектива пред страната. С миналогодишния бюджет, със замразените плащания, намалените доходи в най-бедната страна в ЕС, е очевидно, че това ще се отрази негативно и на демографското развитие на страната", каза Миков и алармира, че след около 15 години около 40% от българското население ще бъде над 65 години.

"Това, че днес предлагате увеличение на възрастта за пенсиониране на 67 години, няма да помогне. След 15 години сигурно ще трябва да гоним 70-75 години, ако спешно не бъдат взети мерки, ясно осъзнати и дискутирани в парламента за пречупване на негативните тенденции в демографската перспектива пред страната, която е най-тежката в ЕС. Какви мерки се взимат и какво може да се направи, за да осигурим бъдещето на страната", отбеляза Миков и допълни, че това е голям въпрос, който вълнува всички партии в НС.

Вицепремиерът Калфин му отговори, че е напълно съгласен с важността на въпроса, защото констатацията не е нова и негативното развитие не се случва от вчера или днес. "Но в последните години има много малко подобряване на демографската картина на страната, което е далеч недостатъчно. Начинът, по който се справяме с тези тенденции, които са дългосрочни и ще дадат негативен ефект след години, ако не се вземат мерки на време, са усилия, които са записали в демографска стратегия, в която има годишни планове и мерки", каза Калфин.

Той изтъкна мнение, че въпросът с лошата демографска картина не се решава с една или друга мярка, а се решава единствено тогава, когато жизненото равнище на гражданите е по-добро, когато жените са готови да раждат и отглеждат децата си и семействата могат да осигурят добър стандарт на живот. "Тези мерки би трябвало да бъдат комплексни. Стратегията за решаването на демографския проблем трябва да стане парламентарен въпрос. Най-вероятно есента ще предложа процедура по, която стратегията да се дебатира и утвърждава в НС и въз основа на това да има ежегодни доклади по темата", посочи Калфин.

Той изтъкна, че за 2015 г. са предвидени около 568 млн. лв. за подпомагане на детските добавки. Средномесечно ги получават 979 393 деца. За 2015 г. по Програма закрила на детето за намаляване на децата, изоставени в институции са предвидени 16 млн. лв. Предвидени са парични обезщетения за бременност и раждане в размер съответно около 284 млн. лв. и 151 млн. лв. обществото разходва значителен ресурс за подпомагаме на децата, но той, според Ивайло Калфин е недостатъчен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика