Караджов: Близо 3 млрд. лв. от Плана за възстановяване ще се инвестират в строителството

1818
Караджов: Близо 3 млрд. лв. от Плана за възстановяване ще се инвестират в строителството
Снимка: БГНЕС

лизо 3 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост (с ДДС и планираното национално съфинансиране ) ще бъдат насочени към строителния сектор за изпълнение на различни инвестиционни проекти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщи вицепремиерът Гроздан Караджов на форума „Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост“.

Министър Караджов отбеляза, че най-много средства от плана – близо 1,5 млрд. лв., ще бъдат насочени за енергийно обновяване на жилищните сгради в страната за намаляване на енергийното потребление и подобряване на тяхното състояние. „До 2026 г. предвиждаме по проекта да бъдат обновени многофамилни жилищни сгради с разгъната застроена площ над 3,6 млн. кв. м“, отбеляза той. Целта е да се постигнат най-малко 30% спестяване на енергия в сградите и минимум клас „B“ на енергопотребление. Досега със средства от бюджета, чрез Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, са реновирани 1944 сгради с над 130 хил. жилища с близо 11 млн. кв. м разгъната застроена площ и над 276 хил. обитатели.

„Чрез предвиденото в Плана финансиране ще бъде продължена политиката за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната, но чрез трансформация на съществуващия модел за финансиране“, каза още вицепремиерът. За целта ще има два етапа на кандидатстване и сдруженията на собствениците ще бъдат разделени на две групи. За първата то ще е със срок до март 2023 г., като е предвидена 100% безвъзмездна финансова помощ за обновителните дейности. Срокът за кандидатстване за втората група ще е от април 2023 г. до декември 2023 г., като безвъзмездната финансова помощ за обновителните дейности тук ще е 80%, а останалите 20% ще са самоучастие на сдруженията. „За него собствениците при желание от тяхна страна могат да получат финансиране чрез ЕСКО компонент или друг финансов механизъм“, обясни регионалният министър.

Радослав Рибарски: Планът за възстановяване не предвижда закриване на въглищните централи до 2038 година

Планът за възстановяване и устойчивост, ако се движим според разчетените реформи, ще внесе свеж ресурс в икономиката. Бюджетът тази год...

Освен директните екологичните ползи, изпълнението ще окаже положително въздействие върху икономическия растеж на страната, иновациите, конкурентоспособността, създаването на нови работни места, намаляване на енергийната бедност и др.

Други близо 730 млн. лв. от плана са предвидени за енергийно обновяване на обществени и бизнес сгради, стана ясно на форума. От тях около 444 млн. лв. са за публични сгради държавна и общинска собственост в цялата страна, включително за административно и обществено обслужване, за култура и изкуство, за спорт и обекти, собственост на Българска академия на науките. Приблизително 282 млн. лв. ще бъдат финансирани мерки за устойчиво енергийно ефективно обновяване на сгради в сферата на производството, търговията и услугите на микро или малки, средни и големи предприятия в страната.

„Работата по подготовката на изискванията за кандидатстване за енергийно обновяване на жилищния и нежилищния сграден фонд вече е стартирана“, отбеляза министър Караджов.

Със 100 млн. лв. в 40 градски общини в страната е планирано да се реализира пилотна схема в подкрепа на устойчивата градска мобилност. За целта ще се прилагат мерки за развитие на екологични, безопасни, функционални и енергийно ефективни транспортни системи. Предвидено е да бъдат доставени нулевоемисионни превозни тролейбуси и автобуси за градския и междуселищния обществен транспорт. За тях ще бъдат изградени зарядни станции и ще се внедрят интелигентни транспортни системи за подобряване ефективността на градския транспорт.

В началото на май Съвета на ЕС трябва да одобри Плана за възстановяване

След като Европейската комисия даде своята положителна оценка за Плана за възстановяване и устойчивост, следващата стъпка е той да бъде...

Регионалният министър информира още, че са предвидени и 471,6 млн. лв. от плана за строителството на 13 пречиствателни станции за отпадъчни води.

Средства са заложени и за внедряване на модерни технологии в инвестиционния процес. С над 9 млн. лв. ще се създаде система за „Строително информационно моделиране в инвестиционното проектиране“. Над 3 млн. лв. ще се инвестират в изграждането на „Единна информационна система по устройство на територията“. „Това ще даде възможност да се улеснят административните процедури и да се скъсят сроковете за изпълнение на инвестиционни проекти. Цялата информация от гледна точка на устройственото планиране ще бъде събрана на едно място и ще е леснодостъпна за бизнеса през интернет“, обясни министър Караджов.

Вицепремиерът обърна внимание, че паралелно с проектите, които ще се финансират от Плана за възстановяване и устойчивост, се довършват проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ и програмите за териториално сътрудничество за периода 2014-2020 г. В ход са и интегрираните ВиК проекти за 14 области в страната.

„Предстои много работа по всички програми и проекти. Необходима е добра мобилизация на строителните фирми и администрацията, на бизнеса. Това е единственият начин за успешното им изпълнение“, категоричен бе министър Гроздан Караджов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика