Антикризисните мерки: 0% ДДС за хляба, 20% по-високи пенсии и отстъпки за горивата

9043
Антикризисните мерки: 0% ДДС за хляба, 20% по-високи пенсии и отстъпки за горивата
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

Пред вас сме като правителство и като коалиция. Мерките са на база на общите ни виждания, че когато става дума за стандарт на живот на българите и овладяване на кризата, ние сме единни. Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, младите семейства с деца и фокус върху горивата и ел. енергията. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет, на който представи антикризисните мерки.

Премиерът посочи, че инфлацията не е българска. „Тя е световна - и в ЕС, и в САЩ това е основният икономически проблем и той е на базата цените на горивата, които са вносни”, изтъкна той.

Кирил Петков подчерта, че коалицията е заедно, силна е, а правителството е решено, че стандартът на живот на българите няма да бъде повлиян от външните кризи.

Ето какви са мерките на държавата заради икономическата криза

Петков: Премахваме акциза на природния газ, втечнения нефтен газ и метана

„Това, което обявихме, е - премахваме акциза на природния газ, втечнения нефтен газ и метана”. Това заяви премиерът Кирил П...

"Правителството има добра икономическа мисъл. Ще успеем заедно да преминем през кризата. Този пакет от мерки гарантира стандарта на живот на хората", заключи Петков.

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел. Това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет.

„Докато по времето на ГЕРБ за 12 години минималната пенсия се качи със 100 лв., за една година повишението е със 167 лв. или 56%. Когато ни питат къде са парите от кражбите - ето тук са. Парите отиват при хората, а не в джобовете на нечии фирми, близки до властта“, изтъкна Петков.

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова посочи, че четирите партии в коалицията са обединени за решаване на най-важните въпроси в държавата - инфлация, цени и доходи. „Излизаме пред вас с план, решение по тези въпроси. Този план съдържа най-малко три цели - първата е ориентирана към най-уязвимите в кризите хора - децата, младите семейства, пенсионерите и работещите бедни”, коментира тя.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" определи пакета от мерки като балансиран и като "практично решение". "В един такъв момент най-важни са хората, защото те са нашия работодател. Опитахме се максимално да постигнем баланс по пакета, който трябва бързо да достигне до гражданите, които имат най-голяма нужда, защото предишното управление ни остави тежко наследство", каза Балабанов.

Компенсации за тока без таван обеща правителството на бизнеса

Правителството е предложило компенсации на бизнеса за месец май заради високите цени на електроенергията - 85% от повишението на цената...

Владислав Панев от "Демократична България" заяви, че мерките гарантират финансовата стабилност на държавата и няма да генерират допълнителна инфлация. "Мерките са правилно насочени - увеличават доходите на пенсионерите и най-уязвимите и изключват тези, които нямат нужда от тях", каза Панев.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че очаква намалението от 25 ст. за литър гориво да влезе в сила от 1 юли. Той уточни, че тази отстъпка ще се администрира по схема, директно от бензиностанциите. „Има два варианта, които предстои да се доуточнят със самите бензиностанции. Единият е да се издава фактура на физическо лице, а другият е да се администрира по служебен път с допълнителна информация“, обясни той.

Относно нулевата ставка на ДДС върху хляба Василев коментира, че в момента има намалена ставка върху бирата и виното от 20% на 9%. „Обединихме се и смятаме, че е по-добре да има нулева ставка на хляба, отколкото намалена ставка на алкохола“, каза той. Попитан дали цената на хляба ще поевтинее той заяви, че това зависи от производителите и от търговските вериги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика