Кирил Петков каза на Борисов какво ще загуби България с предсрочни избори

6631
Кирил Петков каза на Борисов какво ще загуби България с предсрочни избори
Снимка: БГНЕС

„Днес по Конституция Мария Габриел може да вземе папката от президента и имаме още седем дни да довършим коалиционното споразумение. Нищо не предполага да се върне папката по обяд и да се отиде на нови предсрочни парламентарни избори“.  Това заяви пред bTV бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков. С важно уточенение специално за Бойко Борисов - ако сега отидем на предсрочни избори, губим еврозоната, губим възможността за реформа на регулаторите и службите.

Борисов - държавникът

По думите му, ако Бойко Борисов както е показвал неведнъж "мисли държавнически", отивайки на нови избори, нищо няма да се промени, а ще загубим Еврозоната, регулатори и служби. Единственото, което можем да направим е да се изпокараме и да загубим време, посочи Кирил Петков.

„На мен би ми тежало да погледнем няколко години назад, че сме загубили времето си и че имаме джуджета, нотариуси, елфи – тук стана като приказен свят в България. Аз моля не партийно, а за отговорност нашите деца да не живеят в приказка на ужасите, а да имаме нормална европейска държава“, коментира Кирил Петков.

Още: ПП-ДБ със среднощен отговор към ГЕРБ, ясно е кои министерства е поискал Бойко Борисов (ВИДЕО)

ГЕРБ поискали 7 министерства, ПП-ДБ нямат против

Той посочи, че ГЕРБ са искали 7 позиции – премиер, МВнР, МВР, МОСВ, МОН, Министерство на иновациите и Министерство на културата. ПП-ДБ се съгласили министър на иновациите да бъде председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков.

Той обясни, че има надежда, че утрото е по-мъдро от вечерта. „Прибрах се след брифингите вчера и де факто не разбрахме снощи какво се случи. Готови сме по всяко едно време за разговори и веднага след интервюто съм готов да отида на среща“, декларира Петков.

Разговорите за коалиционното споразумение

ПП-ДБ отстъпили на Мария Габриел да премиер и външен министър, така че темата МВнР да отиде при Габриел. Денков и Габриел имат взаимно доверие, тъй като Мария Габриел ще бъде в две роли – на премиер и на външен министър. Основните елементи в споразумението е, че става въпрос за следващите 9 месеца и пълен управленски мандат. Трябва да има общо съгласие по всички дейности на парламента и правителството, обясни Кирил Петков.

„Проблем с преговорния екип за подписване на коалиционно споразумение нямаше“, увери Петков, който опитал да се свърже с лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, но не успял.

Втората голяма точка по време на преговорите били регулаторите без квоти, а с прозрачен процес. Регулаторите да се попълнят на база индивидуални качества на кандидата, а не на партиен принцип, настоя Петков.

Третата голяма тема по време на преговорите била съдебната система и попълването на новия Висш съдебен съвет. Никой от нас не може сам да си събира гласове, а заедно си събираме, търсим и преговаряме, обясни Петков. Един от големите проблеми в съдебната система, регулаторите и службите е, че имало принципът на „котка в чувал“. Всичките можем да говорим, заедно взимаме решения, имаме вето един на друг, затруднява процеса, но да няма гнили ябълки в институциите, подчерта Кирил Петков.

Последната точка по време на разговорите за коалиционно споразумение била за службите. 31 юли 2024 г. е крайната дата за започване реформите в службите. 

Още: ГЕРБ постави ултиматум на ПП-ДБ, за да няма предсрочни избори (ВИДЕО)

Петков каза и още нещо важно - ако всичко върви както трябва в следващите 9 месеца и реформите се изпълняват, тогава следващите 15 месеца се прави правителство 50/50, с равнопоставеност: Още: Как да управляват: Неподписаното засега споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика