Кирил Петков: Не сме доволни от цените на бензиностанциите, но те са най-ниските в ЕС

2986
Кирил Петков: Не сме доволни от цените на бензиностанциите, но те са най-ниските в ЕС
Снимка: БГНЕС

Всички ние знаем, че ако искаме цените да продължават да са най-добрите в Европа и да сме сигурни, че българските потребители въпреки че цените световните пазари се качват, имат най-малък удар върху техните сметки, когато пълнят своите автомобили, ние всички се обединихме около идеята, че диалогът трябва да продължава, трябва да имаме конструктивни общи действия. Да, пазарът е свободен, но едновременно с това всички трябва да осъзнаем, че това е световна криза, която трябва да я минем заедно. Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с Българската петролна и газова асоциация, предаде репортер на БГНЕС.

Не сме доволни от цените на бензиностанциите, въпреки тези цени, сме на най-ниската цена в ЕС. Всеки един трябва да даде своето и когато говорим за маржове на печалбата трябва да са минимално пазарни. Това е задачата на общата ни дискусия, допълни премиерът, като повтори тезата, изказана по-рано от министъра на финансите Асен Василев.

Борисов: Цялата енергетика на България е дадена на две офшорни компании (ВИДЕО)

От парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков нарече Меморандума за разбирателство писмо за намерение - с Gemcorp и IP3 Corporation...

Лично съм ангажиран, за да съм сигурен, че правим всичко по най-добрия начин. От сутрин до вечер се говори колко са високи цените, но не се говори как може да сме единствената страна в ЕС, на която на битовите потребители да не им се качи цената на тока. Как е възможно 4 млрд. в помощ за бизнеса за ток и за бензиностанциите, за да се опитаме да смекчим удара. Днес изплащаме 70 лева на всички пенсионери, някак си се загубват тези съобщения, а в момента имаме най-ниската цена на горивата в Европа, коментира Петков. Въпреки високите цени, мисля, че ще могат да направят разликата между крайната цена и това, което правим като правителство да задържим цените най-ниски в Европа, добави Петков. „Лукойл“ имат адекватна ценова политика, въпреки крайните цени, които виждаме, каза още Петков.

Експерт: Цените на горивата могат да стигнат 3.60 лева

„Периодът е тежък както за потребителя, така и за търговците, но се обединихме около идеята и целта, че нито един търговец не бива да си и помисля в този труден период на високи цени на енергоресурсите, в това число и на горивата, да си позволява прекомерни надценки“, каза Живодар Терзиев от БПГА.

По повод на предстоящите протести на превозвачите, които те готвят на 27 април, премиерът подчерта, че министърът на транспорта Николай Събев е в диалог с бранша. Петков допълни, че много от европейските лидери са против идеята за временно намаляване на акциза на горивата, което да свали цените, защото ще се отрази на бюджетите им.

Премиерът на среща с търговците на горива

Премиерът Кирил Петков ще се срещне този втроник с представители на Българската петролна и газова асоциация, както и с търговци на гори...

На журналистически въпрос във връзка с това дали въпросът за военната помощ е бил повдигнат в разговора на премиера с външния министър на Украйна и в телефонния му разговор с президента Зеленски, някой поиска ли от нас изпращане на оръжие, Кирил Петков отговори: Знаете ли, тази тема се опитва да бъде като футболен мач, напред-назад в българското общество. Това, което мога да кажа ясно е, че хората са много благодарни за това, което вече сме направили и не трябва да се чувстваме виновни за неща, които не сме направили, защото в сравнение с много от другите държави всъщност сме направили много.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика