Кирил Петков: Огромни суми са давани без обществени поръчки

13941
Кирил Петков: Огромни суми са давани без обществени поръчки
Снимка: БГНЕС

„Едно и също явно се е случвало навсякъде - огромни суми са давани без обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс“. Това заяви служебният икономически министър Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет и даде няколко примера.

Пред журналисти в сградата на МС министрите Асен Василев, Кирил Петков и Виолета Комитова дават говориха по темата за изразходване на държавен ресурс без обществени поръчки.

"Един от основните проблеми при последния редовен кабинет е бил в процедурите "ин хаус", заяви говорителят на МС Антон Кутев. Той обясни и какво е точно "ин хаус": "Това са вратички в закона, позволяващи даването на огромно финансиране без конкурси", обясни Кутев.

Кирил Петков даде пример с магистрала "Хемус".

"През 2018 и 2019 г. с министерски постановления държавата осигурява 3,71 млрд. лева, за да се изгради "Хемус". След това Регионалното министерството дава на строителна компания 1 млрд. и 140 млн. лева, за да изгражда магистрала "Хемус" към края на 2020 г. Съответно 996 млн. са раздадени на 45-50 фирми авансово за магистралата", обясни още министър Петков.

България харчи най-много за полицаи и съдии в ЕС

Парите за служителите в държавната и общинската администрация и всички структури в бюджетната сфера е най-голямото разходно перо за хаз...

Проверките показвали още, че "Автомагистрали" са сключила договори с 30 фирми без обществени поръчки. За 3-4 дни са им преведени авансово 188 млн. лв.

Ето какво още каза Петков:

"Днес искам да обърна внимание за изграждането на правителствения комплекс. Под шапката на Държавната консолидационна компания е сключен тайно и без обществена поръчка договор за 182 млн. лв. за изграждането на нов правителствен център. Представете си 90 000 кв. м. административна сграда в София Тех парк, дадена, подписан договор без обществена поръчка за цената от 182 202 000. 182 млн. се дават без обществена поръчка на фирма за пълен инженеринг - проектиране, строителство и авторски надзор", каза министърът и попита защо е нужно административна сграда с 90 000 кв.м., защо такава сграда трябва да се сложи точно в София Тех парк, както и защо парите се дават на инженеринг без обществена поръчка.

Вторият му пример бе с парите за язовирите. За тях по думите му са дадени 630 млн. лв. на Държавната консолидационна компания.

"Тя авансира 100% на държавната компания, която е нейна собственост, "Монтажи". От тези 630 млн. до този момент имаме само десет приключили ремонта. За тези ремонти, при които аз влязох лично в детайл да видя какво се е случило, цифрите, които видях - беше два пъти цената на бетона в сравнение с пазарната цена и пет пъти цената на транспорт", обясни Петков.

Асен Василев: Трябва да имаме готовност за частично затваряне на икономиката

Трябва да имаме готовност за поне едно частично затваряне на икономиката. Това заяви служебният финансов министър Асен Василев в комент...

Според регионалния министър Виолета Комитова 570 милиона лева са отпуснати за укрепване на свлачища, без конкурс, като причината е била спешност.

"За всичките 84 свлачища авансите са раздадени през декември 2019 г. Само по едно свлачище се работи - това е при Рилския манастир. Срокът на договорите изтича през декември тази година. Трудно ми е да си представя как ще ги изпълним", каза още Комитова.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че идеята за обществените поръчки без конкурс е била тези поръчки да се възлагат на държавни предприятия, които могат да изпълнят поръчката. Те обаче ги давали на подизпълнители.

"Това са така наречените фирми робовладелци и роби", допълни Комитова. На инженеринговата фирма се възлагало всичко и тя получавала парите, но без документи наемала фирми подизпълнители, които вършели отделните дейности.

Още: Кирил Петков: Комисия влиза и в Държавната консолидационна компания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика