Кирил Петков пак не се яви на изслушване в НС за Gemcorp

1737
Кирил Петков пак не се яви на изслушване в НС за Gemcorp
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За пореден и последен път премиерът в оставка Кирил Петков не се яви на изслушване в парламентарната временна комисия за меморандума с Gemcorp. Депутатите от комисията успяха да зададат въпросите си по въпросния меморандум само към енергийния министър в оставка Александър Николов, но не останаха доволни.

"Министър-председателят в оставка Кирил Петков се скри от комисията. Освен, че Асен Василев е в нелегалност, вече в нелегалност е явно и министър-председателят в оставка. Той трябваше да отговори на въпросите защо от 24-ти, когато е получил доклада на ДАНС, три месеца този доклад не е бил придвижен и меморандумът не е бил прекратен. Също така трябваше да отговори на въпросите защо излъга, че е възложил проверка на ДАНС. Кирил Петков не е възложил нито една проверка на ДАНС по отношение на Gemcorp и това става ясно, включително от неговите отговори", заяви след заседанието Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Александър Николов официално прекрати меморандума с Gemcorp

В изпълнение на решение на Министерски съвет от 20 юли, министърът на енергетиката в оставка Александър Николов изпрати уведомление до ...

В хода на изслушването Николов непрекъснато повтаряше, че меморандумът е необвързващ. "Неангажиращ - пише го с шрифт 48 на главната страница. Неангажиращ ще рече, че няма ангажимент за нито една от страните", подчерта той.

"Меморандумът не е с Gemcorp, а е с Gemcorp и IP3. Пропуска се целенасочено институцията IP3, защото в IP3 присъстват банкери, бивши конгресмени, представители на на инвестиционната общност, адмирали, генерали, бивши държавници на САЩ", посочи още Николов.

Той каза още, че от IP3 са заявили, че са склонни да мислят в конструкция, в която да има финансов партньор, който да реализира потенциал за България, без ангажимент от държавата и без искане на каквито и да е средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

ГЕРБ натиснаха ПП за Gemcorp - кой е собственик и кой я предложи?

Gemcorp има две офшорки - една на Британските Вирджински острови и Кайманските острови. Тази на Кайманите се казва Gemcorp Patners LP. ...

На депутатските въпроси защо не е направена предварителна проверка и анализ преди сключването на меморандума, Николов отговори, че "структурата на документа не изисква оторизации, защото не води до каквито и да е задължения на който и да е".

Не стана ясно как е направен контакта с Gemcorp, коментира след изслушването Десислава Трифонова и упрекна министър Николов, че "дори не знае, че е офшорка". Тя се усъмни, че документът е необвързващ. "В кой неангажиращ документ слагате клаузи за арбитраж и защо изреждате цялата енергетика", изрази недоумение тя.

"Министър Николов не успя да отговори на въпроса защо е изредена цялата енергетика в приложението – Топлофикация София, АЕЦ Белене – блоковете, АЕЦ Козлодуй, Агенция за ядрено регулиране…. , няма и направен анализ", посочи още Трифонова. "Как са установили, че едно лице е представител на една офшорка", добави тя.

Според нея, най-малкият проблем е дали има руски капитали в Gemcorp. Има много по-лоши обвързаности, които са изложени в самия доклад на ДАНС, каза още тя и добави, че прави чест на ДАНС, че се е самосезирала. "След като ДАНС е сложила гриф „поверително“, който се слага при риск за националната сигурност или суверенитета на страната, можете да си представите каква информация се съдържа вътре", добави Трифонова. Информацията в доклада е достатъчно сериозна, може би с г-н Николов сме чели различни доклади, коментира още депутатът от ГЕРБ.

Опасен ли е меморандумът с Gemcorp - ще се решава в пленарна зала

Застрашава ли националната сигурност на страната меморандумът с Gemcorp и да бъде ли прекратен - за решаване на този въпрос депутатите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика