Комисията за НДК препоръча Сметната палата да извърши одит

2306
Комисията за НДК препоръча Сметната палата да извърши одит
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие Доклада за дейността на Временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата при разходването на средства в НДК. Докладът бе приет с 105 гласа "за" и 91 "против". Комисията бе създадена на 29 юни по предложение на ПГ на БСП за срок от 2 месеца. По време на мандата си комисията проведе 5 заседания.

В доклада народните представители от комисията препоръчват на Сметната палата да включи в годишната си програма за 2018 година одит за финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 година. Целта на одита е да анализира цялостната дейност на НДК и да провери начина на управление и усвояване на ресурсите.

В комисията бяха изслушани вицепремиерът Томислав Дончев, министър Лиляна Павлова, бившият служебен министър Деница Златева, министър Боил Банов, както и настоящото и бившето ръководство на НДК. На изслушване не се яви само бившият директор на НДК Мирослав Боршош. Той изпрати писмо с мотивите си по случая, което депутатите решиха да не включат в доклада си.

Въз основа на проведените изслушвания и на предоставените документи народните представители смятат, че са налице съмнения за извършени нарушения, но по този въпрос следва да се произнесат компетентните органи, предаде Фокус.

Докладът на комисията за дейността й бе приет на заседание на 25 юли. Тогава „за“ гласуваха от ГЕРБ, а БСП и ДПС не го подкрепиха.

Депутатите не удължиха срока на работа на Времената комисия за НДК.

До края на септември да бъде удължен срокът на Временната комисия за НДК, за да стане ясно кой носи отговорност и кой е покровителствал злоупотребите в НДК, настояваха от БСП.

Златева: Върху мен не е упражняван политически натиск за оставането на Боршош

Върху мен не е упражняван никакъв политически натиск нито за оставането на Боршош, нито за подписване на годишен финансов отчет. Това з...

За това предложение, обаче гласуваха за 92 депутати, 103 бяха против и един се въздържа. 

„Един от аргументите ни за удължаване на срока на работата на Комисията за НДК е, че от ГЕРБ отказаха да поканят премиера Борисов на заседанията й, заяви Жельо Бойчев от БСП. „Стана ясно, че е имало смисъл от работата на тази комисия. Какво успя да установи тя? От преведените 17 млн. лв. с решение на Министерски съвет за адаптиране сградата на НДК за нуждите на българското председателство 3,569 млн. лв. са похарчени нецелесъобразно или по-точно казано не за нуждите на българското председателство. Проведените обществени поръчки за НДК са опорочени. Извод, който е направен от доклада на външния одитор, назначен от министър Лиляна Павлова“, посочи Бойчев.

Атанас Костадинов от БСП заяви, че и на най-големия си враг не пожелава да види това, което се е установило в тази комисия. „Станахме свидетели на най-уродливи форми на прояви на алчност и безхаберие. В комисията сме свършили половината от работата си. Установили сме само фактите,които показват хронологията на процеса. Трябва ни време освен фактите да открием и обстоятелствата“, каза той.

Дора Христова, пък подчерта, че Воля гласували против доклада, защото имали предложения към доклада, които не се приеха.

Тук не е детска градина, става дума за милиони на български данъкоплатци, скара се Румен Гечев. „Много е странно защо НДК като пинг понг разиграване минава от министерство на културата в друго министерство и друго“, заяви той.

В последния момент Боршош обяви, че няма да се яви пред комисията за НДК

Оттеглилият се засега временно изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош обяви в профила си във Facebook, че няма да присъства на за...

Няма да отклоните пътя на България от европейската й интеграция. НДК е институция, която не е само за председателството, а и за целия български народ, предупреди Снежана Дукова от ГЕРБ. Тя бе категорична, че НДК ще продължи да съществува и след председателството, което България ще осъществи по достойнство. „Комисията за НДК безспорно свърши много работа, тя работи ефективно и извънредно. Изпълни ангажиментите, които имаше да изясни обективните факти и обстоятелства, които са се случвали във времето“, добави Дукова.

Диана Йорданова от ГЕРБ, която бе и председател на Комисията за НДК заяви: „Колегите задават въпроса защо Мирослав Боршош е оставен да си харчи едни пари. След като сте такива големи специалисти искам да попитам защо не зададохте този въпрос към вашия вицепремиер Деница Златева. Защо тя не го реши?“.

„Уставът е одобрен от нея с дата 24 февруари 2017 г. Правата и задълженията на Изпълнителния директор на Съвета на директорите се определят в този устав. Златева не е предприела абсолютно никакви мерки“, посочи тя и уточни, че министър Лиляна Павлова е изпратила писмо директорът да предприеме действия по ограничаване самостоятелните разпоредителни действия над 50 000 лв. „Докладът за работата на комисията е изключително дълъг, той е достъпен за всички народни представители и общество“, обясни Диана Йорданова. „В момента текат процесуално-следствени действия, има повдигнати действия, така че правораздавателните органи си вършат работа“, каза още тя.

Жельо Бойчев обаче и отвърна, че няма как 2 години това което се е случвало в НДК да бъде оправдавано с Деница Златева.

Работата на Комисията за НДК е като на Христофор Колумб, който не знаел къде отива, като стигнал не знаел къде се намира, а като се върнал не знаел къде е бил, пък заяви Велислава Кръстева от ДПС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика