Комунизмът да се изучава, за да не попаднем отново под влиянието му, смята Плевнелиев

22085
Комунизмът да се изучава, за да не попаднем отново под влиянието му, смята Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Няма как комунизмът да липсва от учебниците ни, от историята, защото сега мислим и се сещаме за него само в битовизмите – колко фабрики имаше, колко струваше едно или друго, кое беше достъпно, кои бяха привилегировани. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на кампанията „25 години свободна България”.

Според държавния глава, тази интерпретация на комунистическото минало е изключително погрешна, не е вярна, защото не ни показва пълния аспект на това какво е комунизмът и същевременно може да доведе до изкривявания.

Плевнелиев: Избори след изборите не са решение

„Абсолютно съм убеден, че избори след изборите не са решение. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на кампаният...

"Всички казваме, че миналото е мост към бъдещето. Ами ако изграждаме фалшиви мостове? А ако те не са към бъдещето, а са към това комунизмът да се върне, само защото не го познаваме, или някой ще го върне отново на бял кон, защото е силен", допълни Плевнелиев. "Не можем да планираме заедно бъдещето си в България и в Европа, ако не сме съгласни откъде тръгнахме преди 25 години. Няма как да имате посока от точка А до Б, ако не знаете кое е точка А, откъде тръгнахме и кажем истината за там, откъдето тръгнахме", посочи президентът.

Плевнелиев счита, че ще бъде допусната стратегическа грешка, ако младите не познават истината за комунизма, за фашизма, за българския 20-ти век и за българския преход такъв, какъвто е. "Дори в учебниците още не пише какво, как и защо. 25 години се борим с едни досиета, които можеха за един месец да отидат там, където им е мястото", посочи държавният глава.

"За българите днес е ден за равносметка, време е да се запитаме и да отговорим на децата, на гражданите – какво свършихме, къде сполучихме, какво се обърка в годините на прехода", добави Плевнелиев. Той обясни, че от гледна точка на необратимостта на демократичните процеси в България преходът е приключил.

"Българското общество в последните 25 години по всяка от най-големите теми, изпитания и най-тежките моменти взе правилните решения. Избрахме да подкрепим валутния борд и макроикономическата стабилност по времето на президента Стоянов, когато други харчеха за сметка на следващите поколения. Избрахме членството в НАТО и ЕС, когато много ни убеждаваха защо да не сме равно отдалечени между Европа и Русия. Избрахме да разобличим политическото задкулисие в последните две години и това е съзнателен и правилен избор на гражданското общество и то ще продължава да го прави", заяви държавният глава.

Какво е за теб 9 септември?

Какво е 9 септември 1944? Въпросите и днес са повече от отговорите. Татяна Ваксберг говори с ученичка, изследовател и писател, за да у...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com