Критики за новия закон за COVID-19: Къде е отчетът, защо здравният министър става толкова силен?

3687
Критики за новия закон за COVID-19: Къде е отчетът, защо здравният министър става толкова силен?
Снимка: БГНЕС

С принципна подкрепа, но и сериозни критики парламентът прие на първо четене законовите промени в Закона за здравето, с които обаче се изменят още куп законопроекти и де факто се подготвя управлението на държавата след края на фактическото извънредно положение. Основният акцент в тях – ролята на здравния министър и възможността той да управлява директно страната при извънредна ситуация с епидемия, без да има нужда парламентът да одобрява ново извънредно положение.

Беше уточнено и, че предложения за изменения ще могат да се внесат до неделя, 10 май, 18:00 часа. В понеделник, 11 май, ще има правна комисия за второ четене, но още не е ясно от колко часа точно, а във вторник, 12 май, от 13:00 часа ще бъде гледан законопроектът на второ четене.

Ще спре ли работа "Лукойл България" заради законодателни промени?

Опасността най-големият доставчик на гориво да спре работа е напълно реална заради готвените законодателни промени, свързани с данъчнит...

Дебатът - с възражения главно от БСП

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова зададе въпрос защо няма отчет за ефекта от досегашните мерки срещу COVID-19, защо няма отчет за здравната система и как се създават кадри за нея, какво е реалното състояние на държавния бюджет. На база анализът на състоянието на държавния бюджет щеше да помогне какви да са бъдещите мерки, настоя тя. Законопроектът е за преодоляване на последиците от епидемията с COVID-19, а къде са мерките – нищо няма, счита Нинова, според която се оставя на здравния министър да решава какво да става и 2 месеца да продължат досегашни мерки. Тя изтъкна, че това значи несигурност за бизнеса и още проблеми за бюджета, след като няма да има добре работещи сектори.

За финал на изказването, Нинова пожела да бъде създадена Временна парламентарна комисия, която да провери как са се харчили пари от държавата по време на извънредното положение – като разпитва министри и публично оповестява отчетите им.

Всъщност дебатът стартира със забележка как не всички депутати си носят маските – забележка от депутата от БСП Георги Михайлов. По същество – той заяви, че не може само здравният министър Кирил Ананиев и националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев да отговорят за всички противоепидемични мерки, като им се вменява власт като при извънредно положение дори след фактическия край на извънредното положение. Въздържаме се на първо четене от подкрепа, добави колегата му Явор Божанков, който беше категоричен – няма конституционна обосновка на понятието "извънредна епидемична обстановка". Божанков подчерта, че се дава огромна власт на Ананиев и че сега извънредното положение се налага само през парламента, а в предложенията този механизъм отпада.

Божанков настоя, че между първо и второ четене БСП ще направи редица предложения, най-вече икономически, като например за ДДС. За мерките против епидемията ще подкрепим, надявам се управляващите да подкрепят нашите икономически предложения, каза още депутатът. Колегата му Тодор Байчев попита и как по новите предложения би могъл някой да обжалва, че е карантиниран, като не може да се види с адвоката си, тъй като ще наруши карантината? Нека между първо и второ четене не гласуваме партийно, призова той.

Дариткова изкарала коронавируса леко, уверява, че здравният министър няма да е безконтролен

Размишлявах и анализирах, след като пробата ми за коронавирус излезе положителна и установих, че съм имала съвсем леки симптоми. Затова...

Друг депутат от БСП – Крум Зарков, обърна внимание на бъдещи съдебни дела и затрупване на съдебната система. Никой да не се чувства изоставане и да е ясно, че милиардите, които ще бъдат отделени, да се разпределят справедливо, призова той. Не може само здравният министър да решава за мерки като затваряне на градове, няма мерки в помощ на самонаетите, културните дейци, за хората в неплатен отпуск, обобщи Зарков.

Александър Ненков от ГЕРБ, син на ръководителя на КЗК Юлия Ненкова и на бившия конституционен съдия Румен Ненков, пък защити Ананиев за противоречивите му заповеди – то не се знаело как ще проработи нещо, затова се налагали промени. Не било и голям проблем това. Освен това, имало план на правителството – приети били редица мерки, за 4,5 млрд. лева, като анонсът е тези мерки да разширяват своя кръг. „Трябва да се научим да живеем с този вирус и ако се случи някакъв по-лош сценарий, да можем да реагираме”, заключи Ненков, който се съгласи, че можело да има текстове, които да се нуждаят от изчистване.

И още

Депутатът Джевдет Чакъров също обяви, че ДПС иска определение в конкретика на понятието "извънредна епидемична обстановка". Да се въведат критерии, настоя той, защото именно наличието на такава обстановка ще даде основание за ограничаване на правата на гражданите.

Той попита и защо като противоепидемична мярка има промяна на Закона за водите и чл. 127, ал. 4 – да се сложат пречиствателни съоръжения в пречиствателните станции за битово-фекални отпадъчни води. "В България пречиствателни станции за битово-фекалните отпадъчни води няма. Нашата канализационната система е от смесен тип, т.е. има смесване на дъждовни и битово-фекални отпадъчни води", посочи бившият еко-министър. "Във връзка с тази особеност, нашите канализационни системи и съоръжения са ограничени и в случаите когато може да възникне аварийно замърсяване с непречистени фекални води", отбеляза той и предупреди, че, ако текстовете останат в сегашната редакция, няма да сработят, защото ще бъдат практически неприложими.

Татяна Дончева: Спирането на извънредното положение е само подмяна на термина

„Извънредна епидемична обстановка не променя същността на извънредното положение. Това е само подмяна на термини. Конституцията у...

Ако здравният министър е обявил извънредна епидемична обстановка, в основата на която е прилагането на екологични мерки, свързани с употребата в земеделието на утайките и водите за поливане или ако е обявено извънредно положение поради епидемична обстановка, свързана с подобно заболяване, тогава има смисъл да се прилагат подобни епидемични мерки, а не при обявяването на пандемията като цяло, обърна внимание Чакъров. Ако става въпрос за зараза, която не се предава с вода, тогава защо се прави това, попита още той.

Пламен Христов от "Воля" също обяви, че преди второ четене ще има предложения за промяна на предложените текстове.

Д-р Калин Поповски от "Обединени патриоти" обърна внимание на заразения медицински персонал и как той бил около 10-11% от всички заразени – какво става, да се види и чуждия опит, заяви той, и даде все пак подкрепа за новия закон. "Може на второ четене да направим някои дребни поправки", предупреди Поповски. А колежката му Валентина Найденова наблегна на трудовата медицина и необходимия синхрон между здравното и трудовото министерство – защото безспорно имало пропуски в работата на лечебните заведения заради COVID-19. Може би нищо няма да намерите като фактура кога лечебните заведения са купили защитни медицински средства, предположи Найденова.

Още: "Сериозна критика – защо здравният министър ще може да управлява еднолично без контрол?"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика