Кунева: Не е нормално да има места с 300% ръст на незаконни адресни регистрации

14194
Кунева: Не е нормално да има места с 300% ръст на незаконни адресни регистрации
Снимка: ДБГ

Не е нормално да има населени места с близо 300% ръст на незаконни адресни регистрации. Това коментира на брифинг във Варна на ръководството на "Движение България на гражданите" (ДБГ) вицепремиерът и лидер на партията Меглена Кунева.

Кунева цитира данни за Аврен, където има заплашително високо ниво на изборния туризъм, според които при 7 000 души население, вече има 12% ръст на жителите за периода май - ноември 2014, т.е. с около 900 нови души или общо завишение на регистрираните с 1500 души за 1 година, съобщиха от пресцентъра на ДБГ.

Кунева: Събитията в Орландовци са реакция, че няма правосъдие

Събитията в Орландовци и Гърмен са реакция, че хората нямат достъп до ред и правосъдие бързо и ефективно. Правосъдие, на което можеш да...

Тя подчерта, че е недопустимо да има е 278% ръст в новите адресни регистрации. Кунева добави, че във Ветрино при 5 000 души население, увеличението е с 270 души, т.е. около 3 пъти повече в сравнение с миналия 6-месечен период, а във Вълчи дол при 10 хиляди души население увеличението е 5 пъти в сравнение с миналия 6-месечен период, т.е. с 470 нови души.

По отношение на изборния туризъм и изнесените от ГРАО данни за ръст на фалшивите адресни регистрации, от ДБГ посочиха, че очакват МРРБ, кметовете и областните управители да подходят отговорно като служебно заличават адресните регистрации, направени в нарушение на закона, и през 10 дни да оповестяват публично докъде е стигнал процесът.

"Много държа зад антикорупционния закон да стои общата воля и подкрепа на Министерския съвет. Политиците не трябва да се страхуват от закона и от това, че ще удари тях. В него има достатъчно гаранции срещу злоупотреба. Законът ще е еднакъв за всички и ще се прилага еднакво строго за всички", каза Меглена Кунева.

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев допълни, че е нормално да има страх, когато един закон може реално да доведе до това лица на висши постове да влязат в затвора. Нас не ни е страх, защото не участваме в политиката с цел обогатяване, подчерта още Делчев. 

120 000 души трябва да се проверят по антикорупционния закон, заяви Кунева

Има притеснения как ще се тълкува един или друг текст от Закона за антикорупцията, дали не се навлиза прекалено много в личното прост...

Вицепремиерът коментира още, че антикорупционният закон е добре подготвен и много добре са проучени всички детайли. По отношение на анонимните сигнали тя посочи, че това е чувствителна за обществото тема, но именно за това в текста на закона има гаранции срещу възможни злоупотреби с тях, а именно те да бъдат придружени с достатъчно доказателства, да отговарят на определени критерии и да не бъдат оповестявани преди приключване на проверката по тях. По думите й номинации за директор на Националното бюро за предотвратяване на корупция ще се правят, когато законът бъде гласуван и от парламента. 

Кунева заяви, че ДБГ настоява за единна регистрация на РБ на местния вот. Тя съобщи, че структурите на ДБГ-Варна са направили номинации за 48 кандидата за общински съветници, 9 кандидата за кметове на общини, 3 за районни кметове на Варна и 13 кандидата за кметове на населени места във Варненска област. Единни кандидати на РБ за кметове засега имаме утвърдени в Добрич – Йордан Йорданов, настоящ заместник-областен управител, и в Плевен - Георг Спартански, който е бил 3 мандата председател на Общинския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика