Кунева води у нас румънските спецове по антикорупция

10531
Кунева води у нас румънските спецове по антикорупция
Снимка: БГНЕС

На 24 и 25 март в България, по покана на Меглена Кунева, ще бъде г-н Хория Джорджеску, шеф на Националната агенцията по интегритет на Румъния, която представлява антикорупционното им звено. Това съобщиха от пресцентъра на Движение "България на гражданите".

В рамките на инициативата "Европейски дебати", която организирам именно с цел да върнем "на терена" европейските теми, в България ще бъдат представени публично акценти от начина на работа на румънските антикорупционни органи и на какво дължат успеха си те.

Кунева: Кабинетът реши да пише антикорупционен закон

Правителството взе решение за написването на антикорупционен закон. Информацията съобщи вицепремиерът по координация на европейските по...

Седмица по-късно в страната ни ще е и известният прокурор от Румъния Лаура Кьовеши, която е шеф на Специализираната антикорупционна прокуратура на северната ни съседка. Това каза на събитието по представяне на 10 брой на изследването "Юридически барометър" вицепремиерът по европейските политики Меглена Кунева.

"България е в напреднал етап в процеса на изработване на антикорупционната си стратегия и вече сме готови да отчетем какво не е преработило дотук. Трябва да има закон за органа по антикорупция, критерии и стандарти за отчет на ефективността на този закон", каза още Кунева.

Не забравяйте Шенген, България трябва да влезе в Шенген, призова тя и каза, че вече не е актуален подходът влизането в Шенген да се обвързва с напредъка по борбата с корупцията и със състоянието на съдебната система. "Влизането в Шенген е част то Договора за присъединяването ни към ЕС. Щом изпълняваме условията на Шенген, трябва да станем част от това пространство и това се надявам да е национална цел без никакви други условия", каза още Кунева.

Сигурността е пред нови предизвикателства, подчерта тя и допълни, че неприсъствието на България в Шенген е по-малка сигурност за нас. "Не сме член на ЕС, просто за да усвояваме средства и да транспониране на директиви. Не може с това да са изчерпва Съюзът за нас", добави още тя. България не може да е на две скорости по отношение на сигурността си, категорична бе вицепремиерът Кунева.

Правим "система" от антикорупционни органи, "намаляваме" корупцията с обществените поръчки

България ще си има нова "система" от органи, които да се борят с корупцията. Ще има и "политически независима държавна администрация" и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика