X
 
 

Купуваме F-16 без най-модерните им оръжия, САЩ са отстъпили от цената

9434 33
photo of Купуваме F-16 без най-модерните им оръжия, САЩ са отстъпили от цената
Снимка: Lockheed Martin
Няма да се доплаща дооборудване на новите изтребители F-16, но България се отказва за момента от най-модерните им оръжия, като системите за управляемото въоръжение въздух-земя т.нар. "умни ракети". Това става ясно от казаното пред БНР от заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, който водеше преговорите със САЩ.

България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители F-16 блок 70, каза Запрянов. Той обясни, че всички системи на самолетите са отворени за добавяне на всякакъв вид оръжия и че с подписването на договора пакетът не е затворен.

Радев: Купуваме "осакатени" F-16, които не ни вършат работа

Намаляването на цената за закупуване на F-16 е за сметка на орязването на способностите на самолета. Това каза президентът Румен Радев,...

"Самолетите, които получаваме имат цялата авионика и електронно оборудване, кодове и програми, отключени на борда, позволяващи да се отключат всякакви оръжия в перспектива и да бъдат използвани ракети въздух-въздух, въздух-повърхност, ако искате въздух-кораб. Така че ние няма да плащаме повече за дооборудване на самолетите, ако закупим каквото и да е оръжие, което е намалено или какъвто е да е нов тип оръжие", обясни генаралът от резерва.

"Утре правителството ще трябва да приеме подписаните от министъра на отбраната 4 договора, които касаят не само доставката на 8 броя самолети F-16 блок 70, но и доставката на боеприпаси към тези самолети, на ракети въздух-въздух различни класове на тези самолети и доставката на цялото оборудване", посочи Запрянов.

САЩ са намалили цената

Общата стойност на четирите договора, които ще бъдат приети и предложени на Народното събрание за ратификация е 1,256 млрд. долара. Запрянов каза, че е постигнато намаление, тъй като "от анонсираната цена на Конгреса 1,67 млрд. долара за пакета и започнали преговори при цена 1,41 млрд. долара ние имаме 1,256 млрд. долара".

Когато става въпрос за преговори и за цени, че правителството на САЩ чрез програмата за Международни военни продажби (FMS) не е търговец, а е посредник между българското правителство и американските компании, които доставят съответното оборудване. "Това, което мога да гарантирам е, че програмата FMS, цените на оборудването, които американското правителство определя и дефинира, са същите цени, по които то купува съответните въоръжения и техника от американските компании", каза той.

Какво купуваме за новите F-16 - зам.-военният министър смята, че е достатъчно

Въоръжение, пълно оборудване за поддръжка на изтребителите, цялостно оборудване за пилотите (например нашлемни устройства), тренажори з...

"Затова може би за първи път ще кажа в ефир, направленията, в които се работеше по отношение на намаляването на цената, не е само при преконфигурирането на пакета, който в началото на преговорите наистина разширихме умишлено с желание да получим и повече въоръжение... Американското правителство за цената от 1,256 млрд. долара е направило компромиси и намаления, там където то има право да направи", увери генералът.

Как ще бъдат платени парите за новите бойни самолети, прочетете в този материал.

Според Запрянов не е вярно, че пакетът с оръжие на самолетите е критичният минимум и дори сме получили предупреждение от американската страна, че ако се отказваме от още неща по сделката от предварителния план, може да се окаже, че си купуваме оръжие, което няма да може да използваме. "Това беше първоначалното условие и на двете страни, че ние не можем да си позволим да закупим самолет, който няма въоръжение и няма да има бойни способности", каза той.

"Странно е, че получаваме самолет 4++ с авионика на пето поколение самолет и възможности да управлява оръжия от пето поколение и говорим за Втората световна война, но това си е проблем на критиците, тъй като сега фокусът не е върху качествата на самолета, умишлено, а е върху пакета и то върху една част от управляемите оръжия, които ние не си позволяваме".

С тези думи Запрянов коментира критиките от президенството, че тъй като към момента не купуваме изобщо от управляемото въоръжение въздух-земя т.нар. "умни ракети" – самолетът отива към "1913 г. и битката при Одрин", когато сме измисляли да хвърляме ръчни гранати.

Изглежда пилотите за F-16 ще ги обучаваме ние, а цената ще е колкото искат американците

България сама да обучава пилоти да ползват новите изтребители F-16, за които все още преговаряме със САЩ - това предвижда американската...

Какво каза за изтребителите президентът Румен Радев, който беше главнокомандващ на ВВС - припомнете си в този материал.

Пилотите ще са обучени преди идването на самолетите

"Пилотите ще преминат за първи път пълна програма на обучение в САЩ, поне година и половина, ще се върнат изцяло готови за използване на всички оръжия на самолета. Даже така подготвени може да прелетят със собствените самолети в България. Това се отнася и за техническия състав. Тренажорите, които ще получим, ще позволят обучение на пилотите в България, а ще има и тренажори за обучение на инженерно-техническия състав", каза Запрянов за бъдещото обучение на пилотите за F-16.

Модерните навигационни системи на новите самолети изискват особен режим на съхранение и ще се наложи модернизация на инфраструктурата на авиобазите, където ще бъдат и ще се обслужват бойните машини, каза още заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Бай Илия селянина 21 Бай Илия селянина преди 2 месеца Профил на трол?
  Я па сакам едно от тия фърчила да си го сложим на село на мегданя, та да му се радват дечурлигата .
 • Анонимен 21.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  По селата накичиха ръждясали Мигове, дяде, на тях се радвай!
  : 2 !
 • Анонимен 21.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Човека говори за тебе бе Барбара/21.1/не за самолети хахахаха
  : 0 !
 • Анонимен 20 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Патриотите бяха създадени, задействани, купени и дискредитирани. И ту важният е един сребролюбец с Шкембе в което могат да се поберат две от тези ненуждни хвърчила . А генералчето (толкова е генерал, колкото една Тиква завършила генерал щабната Академия на СИК) е направо за разстрел и да се надяваме, че някой войник, обичащ България ще му тегли един пълнител .
 • Анонимен 19 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Атанас Запрянов е олигофрен от чиста проба, дори надминава оня кухия Тулум, пишман министъра си ! Но пък този скрап ще бъде много интересен, когато водят децата от детските градини - да го разглеждат .
 • Анонимен 19.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Смрад червена нящо ви убива а?Боклуци позитански !!!!
  : 2 !
 • Н.Ф. единица. 18 Н.Ф. единица. преди 2 месеца Профил на трол?
  ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА. С ДРУГАРСКИ ПОЗДРАВ КЪМ ВСИЧКИ ПРОГРЕСИВНИ И НАРОДО/ОТГОВОРНИ СИЛИ. С ДРУГАРСКИ ПОЗДРАВ ВАШ Другар Октомври. ИДВА БИТКАТА ГОЛЯМА , всеки може да падне , но какво значи някаква си личност.
 • Анонимен 17 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Както каза Президента в Панорама,самолетите ще са на нива 1913 г. Единственото,което ще могат да правят е да пускат неуправляеми бомби.Хай да ни е честито!
 • Анонимен 16 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Че как няма да отстъпят! Нали Плондера води сделката.Тоя, дебелия!
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  За какво са ни тея американски металнк кошници...война ли ще водим илк ще можем да отблъснем турция акл ни нападне илй пък русия....тия мкнистри са за народен съд и доживотен затвор или разстрел....
  : 3 !
 • Октомври 15 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Трудна работа и почти невъзможна /14/. А , кога мръсниците империалисти Сащ ще си платят за базите ? Може би никога , а кога ще ги изгоним от тук ? Е , със сигурност няма да е с управлението на герб и изобщо на тази Клика*89 Национални предатели , крадци и Врагове на Народа и техните съучастници/чки.
 • Анонимен 14 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Бойко Борисов проигра националните ни интереси и в бойната авиация. В състояние ли е този човек да защити поне веднъж България и интересите на българския народ?
 • Анонимен 13 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Бойко Борисов проигра националните ни интереси и в бойната авиация. В състояние ли е този човек да защити поне веднъж България и интересите на българския народ?
 • Анонимен 12 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Бойко Борисов проигра националните ни интереси и в бойната авиация. В състояние ли е този човек да защити поне веднъж България и интересите на българския народ?
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Този пИдал е национален предател, тъй като янките го държат с компромати яко за топките ! ГЕРБ = ПРОКАЗА за България !ГРОБарина : Да предавам интересите на България - първа радост е за мене !
  : 2 !
Нагоре
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...