Лесни държавни пари текат към куп комитети, които обясняват за референдума на Слави

3529
Лесни държавни пари текат към куп комитети, които обясняват за референдума на Слави

По 40 000 лв. от държавния бюджет т.е. пари на данъкоплатците получават инициативни комитети, за да провеждат своята информационна кампания за референдума на Шоуто на Слави. Това е факт, след като Върховният административен съд гарантира правото на ЦИК да преценява поотделно дали дадена интернет медия има "национален обхват" и дали може в нея да се харчат тези пакети от по 40 000 лева.

Стана ясно, че през последно време са се нароили инициативни комитети, които уж изглеждат различни, с различни лица и имена, но зад тях на практика често стои едно и също лице. Това своебразно "клониране" на инициативни комитети води до опасението, че пари на данъкоплатците за разяснителна кампания изтичат през т.нар. медийни пакети - за политически субекти, които нямат държавна партийна субсидия.

Манолова категорична, че се пречи вместо да се даде шанс на референдума

Националният омбудсман Мая Манолова изрази притеснение, че политическите партии и Централната избирателна комисия (ЦИК) правят опит да ...

Пример, представен в ефира на bTV, е свързан с инициативните комитети, учредени към Единната народна партия (EНП). Става дума за структури в Пирдоп и Пловдив. В инициативният комитет на Надка Готева в Пирдоп присъстват много от членовете на ЕНП. Другият инициативен комитет в Пловдив на Наташа Димитрова също е свързан с Единната народна партия.

Валентина Василева, председател на ЕНП, заяви, че пари през инициативните комитети не минават. Инициативните комитети подписват ваучери с медиите и ЦИК и държавата одобряват и превеждат парите.

За мен акцентът е защо нито една партия от големите не е регистрирана за референдума. Аз поздравявам всеки един гражданин, който тръгва да регистрира инициативен комитет и го приветствам, каза още Василева.

Ангел Гаджев от Инициативен комитет "Гражданско общество срещу привилегиите на партиите" посочи, че инициативни комитети са се обединили в алианс, за да могат да разясняват въпросите за референдума.  По думите му досега били 7, водели преговори с още 3 инициативни комитета.

Ваня Нушева пред Actualno.com: Големите партии нямат интерес от положително решение на въпросите на референдума

"Опцията "Не подкрепям никого" е на практика бяла бюлетина". Така програмният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Ваня Нуше...

Междувременно в интервю за bTV вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза, че е трудно да се предвидят схемите, по които се опорочава вотът. За всеки един от изборите те се разнообразяват. Бъчварова обясни, че е по-доброто работене с личните данни е административна мярка, не толкова политическа.

Actualno.com припомня, че в края на септември тази година стана ясно, че 23 инициативни комитета, повечето от тях учредени от напълно неизвестни личности, ще си поделят близо един милион лева субсидия от държавата за разяснителната кампания по референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“. Според Изборния кодекс, всеки регистриран инициативен комитет има право на 40 хиляди лева, за да агитира в медиите.

Относно новината за учредените 23 инициативни комитети, които ще агитират в медиите, сценаристът Филип Станев уточни, че всъщност инициативните комитети са общо 37, а не 23, което увеличава общата сума на субсидията от близо един милион на 1 480 000 лв. Бройката се увеличава заради това, че има и комитети на партии, които са се регистрирали за референдума.

Тогава Слави Трифонов реагира по темата като заяви, че тъй като той и неговите колеги са Инициативният комитет на референдума, те не желаят да взимат тези 40 000 лв. за медийно отразяване. "Ние имаме телевизионно шоу и правим това нещо с гражданска позиция. Не искаме тези пари", каза още Трифонов.

Какво става с гласа ни, когато отбележим "Не подкрепям никого" в бюлетината?

В последните дни в публичното пространство се ширят спекулации относно гласуването за президентския вот и по-специално новата опция в б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика