ВАС позволи на ЦИК да определя що е то значима интернет медия

1691
ВАС позволи на ЦИК да определя що е то значима интернет медия
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) е отхвърлил жалбите на Единна народна партия (ЕНП) на Мария Капон, "Съюз на издателите в България", OFFNews.bg и Actualno.com, с които се оспорва решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) относно медийните пакети. Това научи Actualno от говорител на ЦИК.

Припомняме, че ЦИК не се съобрази точка по точка с присъда на ВАС, който отмени решението, с което избирателната комисия наложи медийните пакети да се разпределят само между медии с национален обхват, при това не и интернет медии. Според съда то е дискриминационно по отношение на регионалните медии и сайтовете. На 9 октомври обаче стана ясно, че комисията е приела ново решение, което е изключително неясно и дава основание за тълкуване що е то интернет сайт и дали е с национален обхват. То също беше атакувано в съда от издателите на OFFNews.bg и Actualno.com, както и от партията на Мария Капон - ЕНП и Съюза на издателите в България.

Мая Манолова тръгна на битка с ЦИК

Да бъдат открити повече от 35 избирателни секции извън дипломатическите сгради на България във Великобритания - това поиска омбудсманът...

Според жалбоподателите в него се изключват сайтовете от възможността в тях да рекламират с държавни пари партиите и инициативните комитети, които са регистрирани застъпници за референдума или кандидати за президент. 

Последното решение на ВАС е окончателно.

Пред Actualno.com Таня Цанева, която е член на ЦИК, съобщи, че сайтовете ще бъдат разглеждани от ЦИК един по един, защото решението на комисията не трябвало да се чете като забрана на онлайн медии да получават пакети.

"Ще взимаме решения за всеки конкретен случай", обясни Цанева. По думите ѝ ще се преценява в две насоки:

ЦИК за медийните пакети: Сайтовете да чакат решението на ВАС

Медиите в интернет ще трябва да изчакат следващото решение на Върховния административен съд (ВАС), засягащо последните текстове, приети...

- дали обявените цени за политическа реклама съответстват на средните цени на пазара за търговска реклама

- дали може да се счете, че онлайн медията има значителна аудитория.

Припомняме, че във второто си решение за медийните пакети, ЦИК буквално постави условието медийни пакети да получават доставчици на медийни услуги.  Според ЦИК "медийна услуга е създаването и разпространението на информация и съдържание, предназначени за значителна част от аудиторията и с ясно въздействие върху нея, независимо от средствата и технологията, използвани за предаването им".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com