Лицето на контрапротеста е съветник на културния министър

32352
Лицето на контрапротеста е съветник на културния министър
Снимка: БГНЕС

Може би най-известното лице на контрапротеста – Нина Гергова, е назначена за свъетник на културния министър Петър Стоянович още на 30 октомври тази година със заповед на самия министър. Гергова ще работи заедно с друго популярно лице – Стилиян Иванов, който е член на инициативата „За нов обществен договор”, внесла над 200 хил. подписа в подкрепа на Пламен Орешарски през лятото.

И Гергова, и Иванов ще бъдат част от група експерти, които ще работят по поправки на Закона за паметниците на културата, пише NОрешарски. Те са участници в групата като представители на инициативата „За нов обществен договор”.

Стоянович: Не може да се казва, че театрите подкрепят някого

"Не може да се казва, че театрите са застанали на страната на когото и да е", категоричен беше министърът на културата Петър Стоянович ...

Според информацията участието в работните групи не се заплаща, но командировъчните разходи се покриват от държавата. Председател на комисията е заместник-министър Велислава Кръстева.

В разговор по време на един от контрапротестите пред президентството, които Гергова води, тя се съгласява, че компетентността е изискване към всички, които пишат закони. „Ако не са много подготвени, да прочетат малко. Не са толкова сложни нещата. Трябва да имат общи познания по право, бюджет”, категорична е участничката в работната група за изготвяне на промени в Закона за културното наследство, докато държи плакат с пунктуационна грешка. „Видях, видях, ама набързо го направихме”, оправдава се тя.

Гергова твърди, че познава добре закона, който в момента пренаписва, информира bTV. Тя обаче се затруднява да отговори на въпроса въз основа на какво се извършва класификация на недвижими културни ценности. „Критериите са неясни и точно това искаме да се промени”, подчертава тя.

Критериите, по които се извършва тази класификация, са записани в четири точки, в чл. 45 от Закона. Нина Гергова не ги цитира, въпреки твърдението й, че е добре запозната с текстовете. Тя обяснява, че движимите културни ценности са „картини, монети, ценности, просто трябва да се добавят и други”. И този отговор е грешен - поне според закона, който Гергова променя.

Директорският борд на НДК е бил разпуснат

Целият директорски съвет на НДК е бил сменен от министъра на културата Петър Стоянович. Това публикува в свой материал в. „24 час...

На въпрос къде се съхранява декларационният акт и протоколът към него, когато става въпрос за недвижими вещи, тя отговаря: „Има институция, която... не музеят, тоя институт... забравих му името.”

Нина Гергова твърди, че вече се е оттеглила от известната туристическа агенция, която е управлявала и с която е работила по тези европроекти, затова тя отрича конфликт на интереси. Търговският регистър обаче не знае за оттеглянето й. Справка показва, че Гергова все още е съдружник.

Контрапротестиращата е експерт не само по културни въпроси. „Аз участвам в бюджетната комисия, в икономическата комисия, в труд и социална политика и в културната. Пък вече в обществените съвети: при г-н Орешарски и труд и социална политика”, изрежда Гергова.

Снимка: Нина Гергова, вляво на снимката

Министърът на културата: От революции сме на този хал

Важно е, когато искаш някой да се откаже, да кажеш не само какво ти пречи, а и какво трябва да се направи. Това заяви министърът на кул...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика