Лидия Руменова официално стана председател на Сметната палата

35342
Лидия Руменова официално стана председател на Сметната палата
Снимка: БГНЕС

Лидия Петкова Руменова вече е новият председател на Сметната палата.

„За” кандидатурата на проф. Руменова гласуваха единодушно 95 народни представители, след ГЕРБ обяви, че няма да я подкрепи, предаде Агенция "Фокус". След гласуването тя положи клетва пред Народното събрание. Кандидатурата на Руменова беше издигната от Петър Кънев, Йордан Цонев, Румен Гечев, Корнелия Нинова и Жельо Бойчев.

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи "съветничката на Станишев" за шеф на Сметната палата

ГЕРБ няма да подкрепи кандидатурата на Лидия Руменова за шеф на Сметната палата. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите...

"Аз съм отговорен човек и мога да работя с всички парламентарни групи, стига да работим в посока за усъвършенстване на контрола върху начина, по който се изразходва обществения ресурс", обяви от трибуната на парламента Лидия Руменова по време на изслушването. Тя благодари за доверието и не скри, че отчита голямата отговорност и очаквания.

Според Закона за Сметната палата председателят и членовете се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран.

Лидия Руменова е фактическият автор на новия Закон за Сметната палата. Той беше внесен в парламента от депутата от ДПС Йордан Цонев, а основен защитник беше бившият заместник-икономически министър по времето на Жан Виденов Румен Гечев.

Руменова завършва право и започва кариерата си в Министерството на външната търговия през 1978 г. След това работи в Министерския съвет, в Министерството на отбраната, в социалното министерство и в Центъра за масова приватизация. От 2005 до 2009 година е съветник на министър-председателя Сергей Станишев по имотните въпроси

Готви се поредна голяма чистка в държавата, опасява се Борисов

Ще има голяма чистка, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента във връзка с назначенията на управляващите. Коме...

В Сметната палата е назначена в края на мандата на Тройната коалиция - юни 2009 г. и е работила там до 2011 година. За периода след 2011 г. в биографията й липсва информация.

Преди Руменова председател на Сметната палата беше професор Валери Симеонов. Той беше един от хората, които най-силно се противопоставиха на новия закон. В специално изявление на сайта на палата Симеонов посочи всички противоречия, които Румен Гечев изказа по адрес на досегашното устройство на палатата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика