Лозан Панов и Бойко Борисов се срещат - ще обсъждат взаимодействието на трите власти

3458
Лозан Панов и Бойко Борисов се срещат - ще обсъждат взаимодействието на трите власти
Снимка: БГНЕС

По молба на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на 19 май, петък от 08:30 ч. в сградата на Министерския съвет той ще се срещне с министър-председателя на Република България Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

Двамата ще обсъдят взаимодействието между трите власти с оглед на последните събития в съдебната система, както и евентуални законодателни и конституционни промени, свързани с функционирането на Република България като правова държава.

Лозан Панов: Ако аз спра да говоря, ще бъда последният, който говори

"Ако аз спра да говоря, ще бъда последният, който говори. В България ние имаме своето министерство на Народното просвещение и пропаганд...

Actualno.com припомня, че по-рано съдия номер едно изпрати писмо до президента Румен Радев с призив да упражни конституционно установените си правомощия на държавен глава и да сформира специална комисия за разследване на срещата на главния прокурор с Георги Гергов и Сашо Дончев, станала печално известна като скандала "ЦУМгейт".

Вчера (16.05.2017 г.) президентът Румен Радев заяви във Велинград, че е смущаващо Панов да го призовава да формира специална комисия по случая.

Споделям тревогата на г-н Лозан Панов за състоянието на нашата съдебна система. В същото време буди недоумение фактът, че точно съдия номер едно ме призовава да сформирам специална комисия за разследване, което би било в разрез с Конституцията. Президентът, съгласно своите правомощия по Конституция, не е следовател и разследващ орган“, заяви още Радев, цитиран от БГНЕС.

В позиция пък от ръководството на прокуратурата по повод писмото на шефа на ВКС до президента Румен Радев се казва, че "председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отправя несправедливи и неетични внушения за работата на прокуратурата. По този начин той компрометира честта и достойнството на прокурорите, изразява неуважение към труда им и сериозно и целенасочено уврежда престижа на прокурорската професия".

ВСС с нов удар срещу Лозан Панов

Висшият съдебен съвет прие решение, с което порицава председателя на ВКС Лозан Панов за "недопустим опит за намеса" преди предстоящите ...

Позицията завършва с думите, че използването на подобни оценки и внушения за работата на прокуратурата като аргумент за постигане на цели, които нямат нищо общо с функциите на правораздаването и статута на председателя на върховната съдебна инстанция, е несправедливо и неетично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика