Лозан Панов: Нормално е да има конфликти, за да може да няма произвол

1335
Лозан Панов: Нормално е да има конфликти, за да може да няма произвол
Снимка: БГНЕС

Да си припомним какво се случи с онези турски граждани, които кацнаха в Гърция, те върнати ли са? Значи има стандарти, които може да бъдат спазвани и да има поведението, което е различно от това България. Така коментира връщането на седем души, заподозрени във връзка с опита за преврат в Турция от страна на България, председателят на Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Панов заяви, че у нас "правосъдието звучи малко абстрактно. Отново ли ще продължават да ни занимават със себе си?" Според него е важно да се обясни връзката между бедността и правова държава – няма как в една правова да няма конфликти и борба на мнения, това е демокрацията, каза панов.

Председателите на ВАС и ВКС поискаха корекции в Закона за съдебната власт

Председателите на двете върховни съдилища поискаха корекции в проекта за Закон за съдебната власт в частта за съдийското самоуправление...

"Нормално е да има конфликти, за да може да няма произвол, за да не може едната власт да не е над другата. Нашите пари не се крадат те се преразпределят, напр. чрез обществените поръчки. Вместо парите да отиват по предназначение и да бъдат разпределени правилно, за да се случи това е необходимо да има правова държава която да контролира начина на разходване. Защото ако отиват при правилния човек това ни прави бедни", каза Панов пред bTV.

По думите му "една добре работеща правосъдна система може да ограничи този стил на процедиране с обществените поръчки. Ако има зависимости между политика и съдебна власт това трудно може да се случи." На въпрос дали смята, че съществува такава зависимост Панов отговори: "От примерите, които посочих, смятам че има."

Според Панов проблемът ни е зависимостта. ВСС трябва да има независимост, счита той.

Попитан защо е поискал оставката на Димитър Узунов Лозан Панов отговори: "Защото нещата не се случват както трябва."

Обрат в парламента: Съдиите все пак ще декларират дали са масони

След като преди по-малко от час Народното събрание отхвърли идеята магистрати да декларират участие в тайни организации, позицията им п...

Председателят на Върховния касационен съд смята, че във ВСС има "критично малцинство. ВСС е разделен на колеги, които се опитват да спазват правилата и такива, които се опитват да ги игнорират."

На въпрос дали има конфликт между него и Сотиров Цацаров Панов отговори, че задаването на въпрос не е конфликт. Няма как да не го попитам какво се случва по "Яневагейт", подчерта председателят на ВКС. 

Според него приликата между Цветан Василев и Ченалова е това, че са хора от системата: "Нали не вярвате, че изчезването на 4 млрд. може да стане с няколко човека. Когато има проверки, ще има отговор на въпросите. Когато има съмнение, това несъмнено трябва да бъде проверено. Ако няма адекватна реакция на институциите съдебната система отново ще бъде основен заподозрян."

На въпрос дали има нещо общо с Иван Костов, Лозан Панов отговори: "Единствената прилика между мен и Костов е, че аз съм вегетарианец, той също."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика