Махат охраната от НСО за конституционните съдии, зам.-председателите на НС и кмета на София

4457
Махат охраната от НСО за конституционните съдии, зам.-председателите на НС и кмета на София
Снимка: Facebook/Христо Иванов

Националната служба за охрана (НСО) да не пази повече конституционните съдии, зам.-председателите на парламента и кмета на София, а главният прокурор да бъде охраняван единствено при доказана необходимост.

Такива промени в Закона за НСО предлагат от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (пълния текст на законопроекта виж тук), като мотивите им са, че в момента дейността на службата изисква напълно неоправдан и излишен разход на пари.

По закон на главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт, а при необходимост, той се охранява и при служебно пътуване в чужбина. Сега депутатите предлагат и охраната му в страната да е само при доказана необходимост. Предложението им е обаче охраната на конституционните съдии, зам.-председателите на парламента и столичния кмет да отпадне безусловно. Според вносителите „няма нито една смислена причина“ да бъде охраняван от НСО столичният кмет, защото общината има достатъчен бюджет да му осигурява при нужда охрана и транспорт.

Следващата промяна, която предлагат е да отпадне и осигуряването на специализиран транспорт от НСО за премиерите и председателите на парламента до 4 години след освобождаването им от длъжност. Мотивите за това са, че нуждата от такъв транспорт се обосновава само от заеманата длъжност и отпада незабавно след това.

„Парите на данъкоплатците не следва да служат за осигуряване на луксозен живот на високопоставени политически лица, а да бъдат изразходвани разумно и само с оглед интересите на данъкоплатците, което в конкретния случай не е налице“, пишат още депутатите от ИБГНИ.

Последната промяна, която те предлагат в Закона за НСО, е в състава на комисията, която решава за вида, обхвата и срока на продължаваната охрана. В момента председател на комисията е шефът на НСО, а членове са председателят на ДАНС и главният секретар на МВР. От ИНГНИ предлагат решението да се взема единствено от шефа на НСО, а в комисията да влезе вътрешният министър, но заедно с шефа на ДАНС да могат да дават единствено становища, без да имат право на глас при вземането на решение.

„Промяната в състава на комисията, вземаща решение досежно нуждата от специализирана охрана е задължителна, доколкото в този си състав взема абсолютно безконтролно решения, кого и колко дълго да охранява, което е недопустимо в демократична държава. Министърът на вътрешните работи следва да бъде член на комисията именно по тази причина – за да може да бъде упражняван контрол за целесъобразност и законосъобразност“, се казва още в мотивите на законопроекта, подписан от седмина депутати, между които са Мая Манолова, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Мария Капон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика