Македония иска договор за стратегическо партньорство с България

2028
Македония иска договор за стратегическо партньорство с България
Снимка: БГНЕС

Дадохме инициатива за договор за стратегическо партньорство между Македония и България. Надявам се, че тази моя инициатива ще се подкрепи. Това заяви македонският президент Георге Иванов.

"Като съседи ние сме естествено насочени към взаимно сътрудничество. Ние сме съседи и ще останем съседи. Това посещение на президента Радев е потвърждение за нашата близост и потвърждаване на взаимната ангажираност за подобряване на двустранните отношения", допълни той.

"Искаме нашите отношения да са пример за отношенията между страните от Балканите. Дадохме инициатива за договор за стратегическо партньорство между Македония и България. Надявам се, че тази моя инициатива ще се подкрепи - за силно сътрудничество между нашите две страни на ниво стратегическо партньорство. Ние имаме такива договори за партньорство със САЩ, Турция", добави Иванов.

"С президента Радев говорихме за новата стратегия за ЕС по отношение на разширяването, което в голяма степен е заслуга на България, както и за реалните възможности на Македония. Говорихме за нуждата от сътрудничество в бизнес проектите и инфраструктурната свързаност", подчерта още македонският президент.

"Вашата инициатива, г-н президент, за договор за стратегическо партньорство е много важна. Ще обсъдя с правителството, защото това означава много по-голяма сигурност за региона", каза от своя страна българският президент Румен Радев.

„Моето посещение в Република Македония има дълбок символизъм. Защото това не е просто първото официално посещение на президент след толкова много години. Това е първото посещение след подписването на договора за приятество и добросъседство. Това е и първото ми посещение след като България пое председателството. Председателство, което дава шанс на всички държави от региона за европейска перспектива“, заяви Радев.

Държавният глава напомни, че през 2017 г. е била година на много активен диалог между двете държави, който няма аналог в нашата история. „Най-добрият лакмус за отношенията между държавите това са бизнесът и хората. С президента Иванов говорихме, че само няколко месеца след подписването на договора има ръст на стокообмена и на туристите. Този договор помете целият скептицизъм, недоверието и страхът в отношенията между двете държави. С Иванов се обединихме, че този договор не трябва да остане само на хартия и като единичен акт. Той трябва да бъде началото на необратим процес. На първо място трябва да създадем предпоставки за много по-добра свързаност – транспортна , енергийна и дигитална. Много по-голям обмен в областта на икономиката и търговията. И после в областта на културата, образованието“, заяви Радев, цитиран от БГНЕС.

"Колкото до европейската перспектива на Македония България винаги е била от най-добрите адвокати за вашите перспективи. Р Македония винаги може да разчита на България за експертна и всякаква друга помощ", увери българският президент.

Румен Радев заминава на визита в Македония

Президентът Румен Радев ще направи двудневно официално посещение в Република Македония, два дни след влизането в сила на Договора за до...

Много важно е на високо политическо ниво да имаме регулярни и близки контакти. Ние с вас ще дадем пример – на вашия личен празник 6 май вие да бъдете мой гост и в същия ден да посетим и военните гробища в Ново село, каза Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика