X
 
 

Марияна Николова ще предложи до 15 години затвор за хакери

2520 3
photo of Марияна Николова ще предложи до 15 години затвор за хакери
Снимка: БГНЕС
"След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. Той може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС." Това каза вицепремиерът Марияна Николова, която бе назначена за председател на Съвета по киберсигурността.

Тя допълни в интервю пред Нова телевизия, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на кибер рекета.

Най-добрите пароли, с които държавата да се защити от хакери

Оказва се, че както бели хакери, така и хора със средни компютърни умения, а и просто тинейджъри с малко повече свободно време, биха мо...

В отговор на въпрос дали има нужните познания Николова отговори:

"Функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията ITcard. Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ."

Николова отрече да има връзка между назначението ѝ и изказването на бившия вицепремиер Валери Симеонов, който на 18 август заяви, че ще поиска нови преговори с ГЕРБ и нов формат на патриотичната коалиция между НФСБ и ВМРО. Министърът съобщи, че предложението ѝ да поеме поста е дошло на 19 август от премиера Бойко Борисов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • не им се занимава с Ай-Ти ,защото 3 не им се занимава с Ай-Ти ,защото преди 1 месец Профил на трол?
    цялата инфраструктура си е по принцип един франчайс , а никой там да не пипа . Тогава вместо компетенция по високи наказания . Качествено управление по ISO-стандарти така се създава ?
  • digital fence 2 digital fence преди 1 месец Профил на трол?
    мишки , котки , кучета , всички с инжектиран Ай-Ти кард микрочип под кожата - да знаем къде са .
  • Moderator of print content 1 Moderator of print content преди 1 месец Профил на трол?
    нещо липсва , връзката с принтера. При мене отделен човек се занимава само с принтера . Той се разпорежда и с хартията , така и с тонерите .За UBS също имаме назначен отделен IT-сециалист , ги спази в шекмедже и ги дава само спрямо подпис. Имаме и специалист за Флопито . Както и магнитните ленти . А в Бакофиса имаме една която си държи под ключ всички проспекти и каталози от компютерните фирми . В виж още ›› секи един по себе си е оперативно самостоятелно , но като цяло сме един екип .