Менда Стоянова: Горанов няма да управлява общини и да вдига данъци

2968
Менда Стоянова: Горанов няма да управлява общини и да вдига данъци
Снимка: БГНЕС

"България осма година е в дефицит и тази спирала трябва да се спре, но не мисля, че финансовият министър Владислав Горанов планира конкретно вдигане на данъците". Това каза председателят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в предаването „Лице в лице“.

Тя бе помолена да коментира думите на Горанов, че ако новият дълг расте, ще изникне въпросът за по-високи данъци.

Менда Стоянова: Възможно е да достигнем 4,5 % ръст на икономиката

"Възможно е да достигнем 4,5 % ръст на икономиката. Не знам дали ще се случи, но ние имаме реално основание да смятаме така", каза пр...

"Не смятам, че казвайки това изречение, финансовият министър има предвид конкретно вдигане на данъците, още повече, че в програмата на ГЕРБ е записано, че данъчната система остава същата. Може би се опитва да каже, е че трябва да озаптим спиралата на дълга", заяви Стоянова.

Нормално е да покаже притеснение – България осма година е в дефицит. Тази спирала трябва да се спре, България трябва да престане да е в дефицит, продължи тя.

Стоянова добави, че към момента няма нищо притеснително около държавния дълг.

Дългът, който приключи 2015 г. е в рамките на дълга в края на 2014 г. – около 24 – 25% от БВП. Не смятам, че сме в критични нива, каза тя.

На въпрос ще се стигне ли до там финансовият министър да управлява закъсалите общини, каквито заглавия се появиха в медиите тя обясни, че това не е коректна интерпретация на предложените промени в Закона за публичните финанси.

Менда Стоянова: МВР трябва драстично да намали административния персонал

МВР трябва драстично да намали административния персонал - този, който е на бюро. Това каза в предаването „Метроном” на Рад...

Преди дни промените бяха публикувани за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Финансовият министър няма да управлява никакви общини. Има пет критерия и ако общините не отговарят на три от тях, значи са в лошо състояние.

Кметът на общината трябва да направи прави анализ и ако установи, че общината не отговаря на три от критериите, трябва да внесе общинския съвет програма за оздравяване. Министърът на финансите управлява този процес. Ако такава програма не бъде предложена и приета, тогава министърът сезира кмета да предприеме действия или той самият ще се заеме с оздравяването на общината, обясни Стоянова.

Има общини, които са доста закъсали. Каквито и оздравителни програми да предприемат, тези общини не биха могли да се възстановят.

Тогава изходът пак е министърът на финансите – общинският съвет може да поиска от министъра безлихвен заем, който обаче се връща до три години. Парите са от държавния бюджет. Ако общината изпълнява критериите и спре да генерира дефицит, този дълг може да премине в целево финансиране т.е. да се опрости, добави тя.

Менда Стоянова не очаква поскъпване на "Гражданска отговорност"

Не очаквам поскъпване на застраховката "Гражданска отговорност" - ако има такова, пазарът до няколко месеца ще го регулира надолу. Тов...

Стоянова увери, че бюджетът няма „да изгърми“. Не можем да направим над 3% дефицит, а ние вървим и към намаляването на тези 3%, каза тя.

Запитана за желанието на Реформаторския блок за анекс към коалиционното споразумение, Стоянова каза, че в момента изчакват да видят предложенията на РБ. Тя лично смята, че трябва анекс само за съдебната реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика