Менда Стоянова: МВР трябва драстично да намали административния персонал

6111
Менда Стоянова: МВР трябва драстично да намали административния персонал
Снимка: БГНЕС

МВР трябва драстично да намали административния персонал - този, който е на бюро. Това каза в предаването „Метроном” на Радио „Фокус” - Пловдив Менда Стоянова, председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Ако това се случи освободения ресурс от Фонд „Работна заплата”, който се увеличава, може да се използва за увеличаване на заплатите на всички полицаи на терен, а част от него може да се използва и за подобряване на материалната база, на условията на труд, в които работят полицаи и пожарникари, каза Стоянова. Това е целта на реформата, твърди тя. „За съжаление години наред това не се случва. Затова аз адмирирам министъра на финансите, който си позволи да застане и да провокира с тези свои решения”, каза Менда Стоянова.

Бих подкрепил полицаите, ако натикат гадовете там, където им е мястото

Защо държавата крие имената на гадовете? С този въпрос колежката ми Десислава Любомирова се обърна към милото ни подобие на държавица, ...

„Надявам се този дебат, който сега се води на улицата и по медиите, да стимулира промени в МВР, в отбраната, в ДАНС, и във всички силови ведомства”. По думите и, бюджета за 2015, и за 2016 година, и следващите бюджети са лимитирани. И ние, като общество, трябва да решим дали все повече и повече от парите ще се разпределят за отбрана и сигурност за сметка на други приоритети като образование, здравеопазване и социална политика, или ще обърнем този тренд и ще кажем, че нашият приоритет са децата, тяхното образование и квалификация, уменията им, науката” ,каза Стоянова.

Ние, като общество трябва да решим това, според нея. В новия законопроект служителите в МВР, които са на бюро, няма да имат привилегията да пътуват безплатно в градския транспорт. Досега и едните и другите получаваха възможност да пътуват безплатно в целия обществен транспорт. Остава привилегията те да получават порцион за храна, въпреки, че според нея, това не е правилно, защото другите служители в министерства и ведомства не го получават, а вършат същата работа като тях. Относно обезщетенията при пенсиониране всички държавни служители имат обезщетения при пенсиониране максимално 10 работни заплати. Всички тези, които са в системата на МВР сега взимат по 20 работни заплати при пенсиониране. Това, което предлага правителството, е те да отидат по общия ред на 10 работни заплати, но това да важи само за тези, които сега започват работа в МВР. Този, който е започнал при едни условия на трудовия си договор, ще запази тези условия до пенсиониране.

„Всичко това би освободило един ресурс, включително и този, който им се дава тази година - 120 млн. лева за заплати, и за догодина още 120 млн. лева допълнително за заплати, за да има един ресурс, с който ще могат да се дадат по-високи заплати за тези, които работят по-добре”, поясни Стоянова.

Според нея, протестиращите нямат информация за всичко това, а и може би не я търсят.

Миков: Отнемането на социални права на служителите в сектор "Сигурност" са неприемливи

Отнемането и замразяването на редица социални права на служителите в сектор "Сигурност", но и на други големи групи от населението, зал...

„Ние българите сме си такива - доверяваме се на лошите новини, не вярваме на добрите. Това е така както го казвам, аз не говоря неща, които не са верни”, добави Менда Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика