Местан: Чакаме решението на Коалиция за България за сезиране на КС за мораториума

12530
Местан: Чакаме решението на Коалиция за България за сезиране на КС за мораториума
Снимка: БГНЕС

Очакваме политическото решение на Коалиция за България за подкрепа или неподкрепа на искането за сезиране на Конституционния съд по мораториума за продажба на земя на чужденци. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде „Фокус”.

Лютви Местан уточни, че все още няма решение на парламентарната група на Коалиция за България по искането на ДПС. Лидерът на БСП Сергей Станишев е в чужбина.

Местан: Подготвили сме иска към Конституционния съд за мораториума за земята

Конституционният съд се превръща в една от най-натоварените държавни институции в България, след като от ДПС обявиха, че са готови с ...

„Следващата седмица предполагам, че ще проведат заседание на парламентарната група и ако отговорът е положителен, в сряда инициативата ще бъде финализирана с внасяне на искането до Конституционния съд. Ако не получим подкрепа, аз ще напиша писмо до другите пет държавни органа, които имат право да се обърнат към Конституционния съд – президента, Министерски съвет, главния прокурор и председателя на ВАС”, посочи Местан. Този казус не бива да се търкаля в публичното пространство за неопределено време, отбеляза той.

На въпрос дали няма притеснения за българската земя при евентуално отпадане на мораториума, Местан заяви: „Знам, че има много силни настроения в българското общество. Политическото лидерство предполага не винаги да се взимат най-популярните решения. Има смисъл от представителната демокрация, за да може тя да вижда и отвъд конюнктурата на настроенията на деня, да следва стратегическия интерес на България”. „Едно е да говорим за забрана, с което нарушаваме Договора за присъединяване към ЕС, съвършено друго е да се обсъди въпроса за специфичните условия за реализиране на правото на гражданите от ЕС. Тази втора тема не беше обсъдена”, заяви Местан. „Нищо в подхода на българското правителство, на парламента не може да създава съмнение за дискриминация на гражданите на ЕС. Трансферът на суверенитет не е загуба на суверенитет, то е размяна”, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика