Местан: Мястото на този Изборен кодекс е на бунището

960
Местан: Мястото на този Изборен кодекс е на бунището

Измененията в Изборния кодекс не просто нарушават конституционните права на българските граждани, но на практика представляват акт на политическо остракиране на над 2 милиона български граждани, които живеят извън пределите на Родината. Това заявява в своя позиция председателят на ДОСТ Лютви Местан.

В позицията се посочва още, че в началото на утрешното извънредно заседание, Местан ще направи процедурно предложение за прекратяване на разглеждането на промените в кодекса.

"Атака" иска забрана на новата партия на Местан

"Атака" иска новата партия ДОСТ на бившия лидер на ДПС Лютви Местан, учредена на 10 април, да бъде забранена. Това стана ясно от деклар...

"Това е единственото разумно нещо, което би могло да направи 43-то Народно събрание. Този проект трябва окончателно да бъде захвърлен там, където му е мястото – в „бунището“ на националистическите изстъпления в българската политика", категоричен е бившият лидер на ДПС.

По думите му това, кои парламентарни групи биха приели или отхвърлили процедурното предложение, ще стане ясно кой активно или пасивно съучаства в бруталното престъпление – ограничаването на изборните права на милиони български граждани в чужбина.

"Неведнъж е казвано, че „България е там, където има поне един български гражданин, съхранил българския дух“. Отнемането на правото на глас е по същество заличаване или отнемане на духовни територии на България. Политическият вот е висша форма на съпричастност към България и нейното гражданско общество", пише още в позицията си Местан.

Според него лишаването от глас не е нито национализъм, нито патриотизъм, а чиста проба партиен егоизъм и партизанщина. "Българските граждани в чужбина не заслужават тази парламентарна „гавра“ не само защото внасят годишно в българските банки, а оттам и в българската икономика над 2 млрд. лева, а най-вече, защото носят в сърцата си любовта към Родината", категоричен е основателят на ДОСТ.

„Галъп”: Стартовите позиции на ДОСТ са доста скромни

Малко над една четвърт от привържениците на ДПС са декларирали, че ще гласуват за новата партия на Лютви Местан - "Демократи за отговор...

По думите му няма никакво значение дали "националистическият напън на така наречените патриоти от Фронта се прицелва в избирателите на ДОСТ и ДПС". "По-важно е, че е ясна мракобесната цел на националистическата агресия – за да бъдат лишени от право на глас 50 хиляди етнически турци, те са готови да пожертват правата на близо още 2 милиона български граждани."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика