Местан: Реформаторите се държат като ментори на ГЕРБ

8825
Местан: Реформаторите се държат като ментори на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Съдебната реформа забуксува. Тя не може да се осъществи по модела на Реформаторския блок. За да е успешна една реформа са необходими компетентност и висок кредит на обществено доверие. В РБ не са налице и двете предпоставки.

Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Според Местан реформаторите не са успели да убедят дори десните анализатори от собственото си семейство в правилността на идеите си. Самият Георги Марков, бившият конституционен съдия, не е съгласен с този конституционен проект, аргументира се партийният лидер.

"Реформаторите получиха доверието на едва 8% от избирателите и от тази позиция да се държат като ментори дори на ГЕРБ, е не само безотговорно, но и карикатурно политическо поведение. След местните избори нека видим кой каква реална политическа тежест има и на кои политически сили може да се разчита, за да се проведе съдебната реформа. Агресивният стил на РБ, монологичното заклинание, агресивното менторско налагане на партийни позиции, няма да осигури успеха на съдебната реформа", подчерта Местан

Той допълни, че "ГЕРБ трябва да променят ролята си в този процес. Премиерът Бойко Борисов, от подкрепящ реформата на реформаторите, трябва да приеме ролята на основен двигател на съдебната реформа. Борисов е далеч по-диалогичен от своите реформаторски партньори, които стесниха подкрепата за конституционните реформи", обясни Местан.

Според него трябва да се стигне до оттеглянето на конституционния проект на РБ , след което по пътя на диалога с евроатлантическо мнозинство от системни партии, да се постигне съгласие за съдържанието и посоката на съдебната реформа. И след местните избори в кратки срокове тази реформа да се реализира.

Местан коментира и предстоящите местни избори, като припомни, че "в последните дни след срещата ни с колегите от НДСВ искам да кажа, че в някои общини е възможно да стигнем и до споразумение за явяване в рамките на либералното семейство, в което членуваме. Знаете, че ние сме в Алианса на либералите и демократите в Европа и е възможно по отношение на кандидатите за кметове в определени райони да имаме общи кандидати."

Кънев призна за "малка политическа криза" в управляващата коалиция

Ситуацията в коалицията, подкрепяща правителството на Бойко Борисов, е "малка политическа криза". Това обяви пред Нова телевизия лидеръ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика