Местан: В България няма никакви предпоставки за референдуми като този в Крим

15094
Местан: В България няма никакви предпоставки за референдуми като този в Крим
Снимка: БГНЕС

В България няма никакви предпоставки за каквито и да е референдуми от рода на Крим. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан, предаде „Фокус”.

„Няма дори наченки на такива настроения в България. Бих призовал и лидерите на политическите сили, в това число и президентът, да не се разгръщат необосновано, да не кажа безотговорно хипотези какво би станало в България, защото в България предпоставки за подобни референдуми няма”, заяви Местан.

Борисов: Лидерът на партията на Възродителния процес си играе със страховете на българите

Лидерът на партията, направила Възродителния процес, си играе с най-големите страхове на българите, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисо...

Във връзка с позицията на парламента за Украйна Лютви Местан посочи: „По толкова важна тема не е редно да има отделни проекти за декларации, внесени от парламентарните групи. Те могат да изразят партийни позиции, но ми се струва, че претенцията една партийна позиция да се внесе в пленарна зала, да стане проект за решение на българския парламент, е неправилен подход. Ние застъпваме друго разбиране – парламентарните групи да седнем на консултации и да се опитаме да постигнем съгласие за обща позиция на българския парламент. Дори смятам, че е по-правилно българската държава да има своята обща позиция”.

„Водени от това разбиране, ние единствени не внесохме проект на декларация, не защото нямаме позиция за украинската криза. Във връзка с този анализ отправих призив да не се правят произволни асоциации, връзки или чрез разгръщане на хипотези какво би станало, ако в България тръгне идея за референдум. Това е неправилно”, обясни той.

Моят призив е към всички - да се въздържат от разгръщането на хипотези какво би се получило, ако в България има подобни идеи за референдум, допълни Местан. „Не смятам, че трябва да се прави кой знае каква новина от един или друг риторически въпрос, зададен, било от лидер на политическа сила, било президент. Чух такава позиция под формата на риторически въпрос и от президента. Това е изключително преднамерен, изключително несъстоятелен въпрос”, заяви Местан.

В коментар на думите на председателя на БСП Сергей Станишев в интервю за в. „Труд”, където сравнява ситуацията в Крим с Кърджали и казва „...Ако утре някой поиска референдум за Кърджали...”, Лютви Местан заяви: „Аз съм достатъчно скромен, за да очаквате от мен да играя ролята на оценител на действия на други колеги. Аз не съм в положението на политик, който ще дава акъл на когото и да е, но изпълнявам дълга си коректно да изразявам позицията на политическата сила, която председателствам”.

Рашидов: Кърджали винаги е била българска земя и такава ще си остане

Кърджали винаги е била българска земя и такава ще си остане – никой да не си играе с тези неща. Това каза Вежди Рашидов, депутат ...

„България е със свещени, непроменими граници. Единството, неделимостта, суверенитетът, териториалната цялост на България са свещени. Излишно е да се разгръщат хипотези във вътрешнополитически план за онова, което се случва в Украйна. На Консултативния съвет по национална сигурност ще кажа: „Моля ви, господа, тук е събран държавният елит на България. Като председател на ДПС, понеже не познавам нито един български гражданин, който дори да си е помислил да постави под съмнение свещеността на българските териториални граници, суверенитета, единството, неделимостта, териториалната цялост на България, моля всички вас – от президент до последния участник в този Консултативен съвет, да не разгръщаме хипотези дори под формата на въпроси дали в България може да се случи онова, което наблюдаваме в Украйна. Ще определя това като неправилно, като дълбоко неприемливо”, подчерта председателят на ДПС Лютви Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика