Министерството на инвестиционното проектиране е най-непрозрачното

16748
Министерството на инвестиционното проектиране е най-непрозрачното
Снимка: БГНЕС

Създаденото от настоящето правителство Министерство на инвестиционното проектиране (МИП) е най-непрозрачното от всички министерства на кабинета "Орешарски". Това показват резултатите от "Програма за достъп до информация" (ПДИ).

Точно министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов беше "изловен" от "Биволъ", че е получавал социални помощи за безработица от Франция, докато е бил преподавател в УАСГ.

Възползват ли се три министерства от "криминална помощ"?

Осъждан за измама юридически консултант е съветник и има взаимоотношения с три министерства – на инвестиционното проектиране, на ...

Според проучването най-прозрачно работещото във финансово отношение министерство е това на отбраната. То събира 58 точки. Сред общините класацията за прозрачност води Добрич с 58 точки. На дъното е община Ружинци с 2,2 точки, пише в. "Сега".

Фокус на проучването за 2014 година е бюджетната прозрачност. Нивото й е оценявано по 66 индикатора за институциите и 75 за общините. Максималният брой точки, които могат да съберат, са съответно 69,4 и 82,4. Освен това от ПДИ са подали 535 електронни заявления до различните административни структури с искане за предоставяне по електронен път на копие от последния договор за обществена поръчка за 2013 година, сключен от тях.

МИП е събрало 22,6 точки. Оттам например изобщо не са отговорили на заявление за договора. На сайта на ведомството няма секция за достъп до информация, нито са публикувани отчети за изпълнението на бюджета. Няма ги и декларациите за конфликт на интереси на служителите му, нито дори списък на хората, които са длъжни да ги подадат. Изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева обясни, че освен министерството на Иван Данов и други три не са отговорили на заявлението за договора - на околната среда, на регионалното развитие и на културата. Агенцията за бежанците и енергийният регулатор ДКЕВР също не са дали отговор.

Кирил Терзийски от ПДИ разказа куриозен случай - от МВР им предоставили 9 договора за обществени поръчки, като заличили имената на служителите, които са ги подписали и имената на представляващите съответната фирма, без да заличават коя е фирмата. А областният управител на Ловеч им отговорил, че им дава договора и без да имат електронен подпис заради "проява на еволютивно правно мислене".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика