Министър Цеков: Искам да видя построени около 60 км нови магистрали по Видин-Кулата тази година

3546
Министър Цеков: Искам да видя построени около 60 км нови магистрали по Видин-Кулата тази година
Снимка: БГНЕС

„Основен приоритет за тази година е да постигнем напредък по изграждането на магистралната мрежа с фокус международната транспортна връзка Видин – Кулата, скоростният път Видин - Ботевград и последният участък на автомагистрала „Струма“. Искам да видя новоизградени около 60 километра магистрални участъци по това трасе, както и да поставим началото на проектиране на участъци, за които няма проекти“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред бТВ.

Министърът беше категоричен, че по време на работата си в МРРБ политически компромиси не е правил, а инвестиционният процес е аполитичен и технократски. Той допълни, че водещото е дали се прави нещо полезно за гражданите. Цеков подчерта, че има чудесни работни отношения с вицепремиера Мария Габриел и двамата нямат противоречия.

Той определи Министерството на регионалното развитие и благоустройството като едно от най-трудните ведомства, защото в него е концентриран огромен публичен ресурс. По думите му винаги, където има големи инвестиции, има голям интерес, напрежение и са възможни недоволства.

Още: Нарушения при обществени поръчки взели главите на шефовете на "Автомагистрали"

„Най-трудното в един човешки живот винаги е компромисът. Ако трябва да отбележа, кои компромиси бяха най-трудните – това са тези, които са свързани с избора да инвестираме в определен проект за сметка на друг“, обясни министърът. И подчерта, че нуждите винаги са повече от възможностите. Цеков припомни, че в България има 5500 км пътна мрежа, която се нуждае от основен ремонт, повече от половината водоснабдителна мрежа също е за основен ремонт и всяка от тези инвестиции е необходима, защото ще подобри живота на хората.

Вторият приоритет за министър Цеков е Националната програма за капиталови инвестиции в общински проекти. Той информира, че по програмата са били одобрени проекти за над 4 млрд. лв за три годишен период.

„За да стигнат тези инвестиции до хората трябва максимално бързо да се сключат споразумения с всички общини“, уточни министърът и заяви, че до момента са подадени над 900 проекта от общини, обработени са над 700. От тях 565 са напълно окомплектовани, до момента са сключени споразумения за 150 проекта, тази седмица ще бъдат сключени още 250 споразумения.

Още: Лъха на скандал: Регионалният министър смени борда на "Автомагистрали"

В момента има преведени 400 млн. лв. по сметката на МРРБ, разясни още веднъж министърът, като те са за авансови плащания в размер на 20% по първите сключени споразумения. В момента обаче все още няма искания от общините за авансови плащания. Министърът беше категоричен, че в централния бюджет са осигурени 10 млрд. лв. за капиталови инвестиции и в хода на работата, когато са нужни средства за разплащане към общините Министерството на финансите ще ги осигури по бюджета на МРРБ. Основните инвестиции по подадените проекти от местната власт са за общински пътища и пълна подмяна на улична мрежа, включително и нови тротоари. Няма мегаломански проекти като стадиони в села с 500 жители, каза Цеков.

По повод кадровите промени в ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД регионалният министър разкри, че още от 2021-ва година е повдигнат въпроса как оперира това дружество относно правените от него възлагания и превъзлагания. Затова той е сезирал Агенцията за държавна финансова инспекция през юли 2023 г. и докладът от агенцията недвусмислено показва, че „Автомагистрали“ не е прилагало Закона за обществени поръчки по никоя дейност за възлагане в периода от 2018 до 2023 година.

„Твърде дълго е прилагана неправилна правна логика, че не трябва да се прилага ЗОП и констатирайки, че не е прилаган закона, най-нормалното е да се заключи, че системите за контрол не са функционирали“, подчерта министърът.

Още: Държавата работи за трасе извън Кресненското дефиле в средносрочен план

Това е и причината за смяната на ръководството на дружеството, която смяна е била съгласувана с партия ГЕРБ. Предстои да бъде обявен конкурс и ще бъдат избрани нови постоянни членове на съвета на директорите.

Добрата новина е, че през март месец тази година започва строителството на магистрала „Хемус“, съобщи министърът и обясни, че не е казвал, че ще започне да се строи в първите месеци на управлението. За да се отпуши строителството по аутобана, първо трябваше да се решат правни казуси. Цеков уточни, че са сключени споразумения с всички изпълнители на „Хемус“ и те ще поемат пълна гаранционна отговорност към държавата за качеството на изпълняваните дейности в рамките на гаранционни договори, които са за 7 години.

Като голям успех в работата си като регионален министър Андрей Цеков окачестви вдигнатото от Европейската комисия 5-годишно негласно ембарго върху реализацията на източното трасе на магистрала „Струма“. За довършването на аутобана предстои допълнителна работа по изграждане на дублиращо трасе и трафикът да се изнесе от Кресненското дефиле.

Още: Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

„Най доброто решение е да бъде изградено трасето по източния склон. Но трябва да се разработи идеен проект, да се прецени дали отговаря на екологичните изисквания и тогава да се пристъпи към реализация“, допълни Цеков.

Относно програмата за саниране министърът отново подчерта, че още в самото начало бюджетът е бил ясен и че средствата ще стигнат за определ брой сгради. А, ако някой е заблуждавал, че ще има средства за всички, то отговорността не е на МРРБ.

За в бъдеще ще се работи за реализиране на средносрочна програма за саниране на сгради, която обаче няма да е с напълно грантово финансиране. Затова ако има програма, тя ще е с бюджет от около 2 млрд.лв.

„Тук ключовото е държавата да разработи механизъм за самофинансиране - дали чрез Българската банка за развитие или друг механизъм“, уточни Цеков.

Още: Управителният съвет на АПИ има нов член след освобождаването на Десислава Паунова

В края на разговора регионалният министър призна, че нещото, за което най-много съжалява в работата си е, че в Народното събрание не бяха приети промените в Закона за устройство на територията, за да бъдат въведени в експлоатация строежите без строителни книжа в последните 10 години.

„Аз съм в министерството, за да върша работата, за която съм се захванал. Колкото време има, толкова“, заяви министърът и заключи, че се надява да остави на приемниците си достатъчно проекти, които те да реализират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика