Министър Иванов: Корупция прозира зад скандала със СРС-тата

14011
Министър Иванов: Корупция прозира зад скандала със СРС-тата
Снимка: БГНЕС

"В Софийския градски съд (СГС) е действала корупционна мрежа, благодарение на която са били давани съмнителните разрешения за използване на специални разузнавателни средства от бившия председател на съда Владимира Янева", заяви правосъдният министър Христо Иванов.

"Фундаменталният проблем е културата на затваряне на очи"", изрази позиция пред журналисти в Брюксел той, по време на Съвет на министрите на правосъдието на ЕС.

Той призова ВСС да образува дисциплинарно производство, "за да не се окажем в ситуация, че отново нещата се замитат под килима".

"Моето предложение се опира на факти, събрани от Бюрото по контрол на СРС. Ако ВСС смята, че има други факти по този казус – то те трябва да бъдат установени в едно вече открито дисциплинарно производство", допълни министър Иванов.

 

"Не трябва да си правим илюзията, че подаването на оставката от едно лице /Владимира Янева от председателския пост на СГС - бел. ред./  или временното му отстраняване може да бъде краят на историята. Фундаменталният проблем в съдебната ни система, а  и не само в нея е културата на затваряне на очи", добави той.

Предстоящите изменения в Закона за съдебната власт, над които Министерството на правосъдието работи, ще ограничат ролята на административните ръководители на съдилищата, за да не могат те да стават евентуални проводници на корупционни схеми.

По темата, обсъждана на днешното заседание на Съвета, във връзка с регламента за защитата на физическите лица за обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, той заяви, че е постигнато съгласие за "обмяна на опит, тъй като тематиката е нова за една част от страните-членки".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика