Министър Йорданова: Има институционален проблем с главния прокурор

5105
Министър Йорданова: Има институционален проблем с главния прокурор
Снимка: БГНЕС

Запозната съм с писмото на главния прокурор и неговите заместници до редица институции. Нашата позиция през годините е изключително последователна. В България има институционален проблем със статута на главния прокурор, включително има осъдително решение от ЕСПЧ - това е решението "Колеви". То казва, че в България липсва ефективен механизъм за разследване и търсене на отговорност от главния прокурор.

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ правосъдният министър Надежда Йорданова.

Министър Йорданова: ЕК съди България заради Търговския регистър

Европейската комисия съди България за това, че  Търговски регистър не е свързан със специализираната система в ЕС, която осигурява...

"Главният прокурор и прокуратурата като такава имат много неприсъщи дейности извън привличането и поддържането на наказателно обвинение, които трябва да бъдат ограничени. Прокуратурата има доста широко участие в административния процес, освен това има доста голямо припокриване между различни групи контролни органи и т.нар. общ надзор за законност. Преповтарят се действия, размиват се отговорности", каза още правосъдният министър.

Според Йорданова главният прокурор трябва да бъде магистрат, който отговоря на високите професионални и нравствени изисквания, поставени от Конституцията, както и да изпълнява своите задължения обективно.

"Независимо от това как се казва главният прокурор, ние ще настояваме за съответните действия и при необходимост - за прекратяване на мандата", смята министър Йорданова.

"Беше поставено, че лични данни като постоянен адрес, телефон и имейли на самоосигуряващите се лица са видими в регистъра БУЛСТАТ. Това не може да бъде определено като нерегламентирано изтичане на данни, защото те са видими за хората въз основа на законова норма, която действа от 2005 година", посочи още тя.

Правосъдният министър: Гешев си отива до края на 2022 г.

Иван Гешев може да бъде сменен най-късно в края на 2022 г., след избора на нови членове на ВСС - това е крайният срок. Това заяви в ...

"Регистър БУЛСТАТ е аналогът на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел за онези лица, които извършват стопанска дейност, но по определени критерии не са вписани като търговци. Той е изключително важен за сигурността на стопанския оборот и затова е много важно да има яснота, устойчивост и прозрачност на лицата, които извършват стопанска дейност", каза министърът.

По думите на Надежда Йорданова промените в КПКОНПИ се обсъждат между коалиционните партньори, обсъждат се и първите промени в Закона за съдебната власт на експертно ниво в Министерството на правосъдието. Както е заявено и в коалиционното споразумение, тези промени ще станат факт в първите три месеца от управлението.

https://www.actualno.com/politics/geshev-s-buket-pri-jordanova-chestit-mandat-tja-shte-obsydim-ostavkata-vi-news_1684970.html

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика