Министър Лорер: Ако не инвестираме в страната си, оставаме там, където сме – последни в Европа

8202
Министър Лорер: Ако не инвестираме в страната си, оставаме там, където сме – последни в Европа
Снимка: БГНЕС

Това, което обещахме на България в предизборната кампания и което ще направим, е да има растеж. За да има такъв, трябва да инвестираме в страната си, иначе си оставаме там, където сме – последни в Европа. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на първото издание на Годишния форум на Дарик радио за идеи „Стълбището”.

Иновациите са причината за устойчив икономически растеж. Именно той е този, който създава богатството на една страна, което след това се преразпределя към нейните граждани. За да имаме растеж, който остава в България, а не отпътува в момента, в който някоя друга държава може да предложи същото по-евтино, е важно да имаме умна икономика. Държави като Финландия предоставят около 500 млн. евро ежегодно само за развойна дейност. България много дълго време игнорира тази сфера и ние трябва да започнем активно да инвестираме, за да можем да догоним европейските страни, посочи Даниел Лорер.

Лорер: Вече нямате нужда от човек в ББР, за да получите кредит

Нямате нужда от човек в Българската банка за развитие. Задачата ни е тя да смени курса. Това каза министърът на иновациите и растежа Да...

България е много силна в информационните технологии, имаме и традиции в автомобилния клъстер, изброи министърът. Иска ми се да развием и хранителния бранш, биотехнологиите и земеделието, които отново се базират на нашите традиции, но трябва да бъдат вкарани в един много по-висок технологичен контекст, коментира той. По думите му, дори Космосът може да се включи като тема и приоритет за развитие. България има и там традиции, които за съжаление в късните 80-те години на XX век бяха изгубени.

Министерството на иновациите и растежа е тук, за да стимулира в страната само и единствено инвестиции по икономически причини. Инвестиции с геополитически характер като рафинерията „Лукойл“ не са се случвали в такъв мащаб у нас много отдавна и вероятно няма да видим в близко бъдеще, тъй като страната ни е стабилен член на ЕС и на НАТО и няма нужда от подобни инвестиции, за да се покаже алианс в една или друга посока, смята Лорер. Основната мисия пред оглавяваното от него министерство е да убеди чуждестранните инвеститори, че страната ни наистина става правова държава и наистина ще направи реформи, изтъкна той.

За един месец, откакто коалиционното правителство управлява, България трябваше да посрещне много кризи – енергийната и КОВИД кризата, кризата с Украйна, каза още министърът. Според него е отговорено на всички предизвикателства, а в справянето с всички кризи България се движи в общата европейска рамка.

По отношение на КЕВР, Лорер посочи, че тя не е функционирала нормално в последните години. Но смяната на борда на "Булгаргаз" вече е факт, така че това е първата стъпка в битката за една по-справедлива енергийна система, коментира министърът. "Смяната на борда на "Булгаргаз" е две на нула в наша полза. Първата ни стъпка беше оставката на г-н Сотир Цацаров от КПКОНПИ. Втората е смяната на борда на "Булгаргаз", посочи той.

Даниел Лорер: Не мисля, че България дразни или ядосва Русия

Заявихме нашата стратегия много ясно - България е за деескалация чрез дипломация и Министерският съвет е този, който определя външната ...

Министър Лорер изрази надежда, че Омикрон ще бъде последната вълна на коронавируса, след което вирусът ще се превърне в нормален, сезонен грип и икономиката ще може да си отдъхне. Мярката 60/40 е предвидена и в новия бюджет с едно много значително перо, обявен е и план за борба с пандемията в случай на затваряне на определени региони, което за първи път се прави. По думите му това е доказателство, че правителството, в макар и краткия си период на власт, реагира динамично и съобразява мерките със ситуацията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика