Министър Събев смята, че превозвачите не търсят диалог

2305
Министър Събев смята, че превозвачите не търсят диалог
Снимка: ПЦ на МТС

Министърът на транспорта Николай Събев смята, че превозвачите не търсят диалог. Това коментира той пред журналисти.

Поводът за неговия коментар беше предходната среща на превозвачите и министър-председателя, която представителите на бранша напуснаха обидени и изразеното им желание за нови разговори. „Ние сме отговорно правителство, което обяви, че няма да се поддаде на шантаж. Срещу нас, ако седнат отговорни предприемачи, отговорната част от бизнеса - с радост и ще обсъдим нещата“, каза Събев. По думите му, не може да се преговаря с хора, които не искат. „Те не търсят диалог. По-голямата част от превозвачите, с които лично се познаваме и сме работили, ще продължат да си изпълняват ангажиментите към българите“, каза още Събев.

Той заяви, че се обсъждат различни варианти за подпомагане на превозвачите. „Не спираме да обмисляме варианти, при които да има добри условия в условията на ненормална икономическа ситуация и хората да продължат да работят нормално. За пет месеца правителството е изхарчило 4.5 млрд. лв., които представляват 3% от националния ни бюджет, за да може да поемем тези разлики в цените на електроенергията. Ние сме показали, че сме отговорно правителство“, подчерта Събев.

Транспортният министър обяви, че финансовият министър много сериозно обсъжда антиинфлационния пакет от мерки, като част от нещата все още те се обсъждат и оглеждат. „Трябва да осигурим защита на най-слабите и да кажем условно - нормални условия за предприемачите", каза Събев и обяви, че този пакет ще засяга всички българи, не само конкретен отрасъл.

Министърът на транспорта коментира и регионални за Русе теми. Той даде разяснение за летище „Русе“, като увери, че негов личен ангажимент е Русе да има летище. „Много активно работя за това. Именно в тази връзка ние заделихме парите, които вече са по сметките на общината, но за да почне да се ползват, трябва да има нотификация от ЕК, че това не представлява държавна помощ. За да има нотификация, някой трябва да седне да попълни тези формуляри. От декември месец е извършен превода, сега сме 9 май и все още не са изпратени тези формуляри“, каза още Събев. Той обяви, че летище „София“ ЕАД в момента функционира формално, но все още е налице структурата на търговско предприятие с пари по сметката. „Това е регистриран летищен оператор, ако той поеме организацията на летище „Русе“, има парите, ние имаме и финансирането. Ще можем да възстановим много бързо пистата и ще поканим авиоператорите да започнат да кандидатстват. Това беше много бързо решение, което предложих на г-н Милков, след което той каза: „Добре, хайде да го мислим“. Почнахме да го преглеждаме. Обаче няма вариант при сегашното законодателство община да предостави общинския си имот на летищен оператор, който е държавен за други операции, при което трябва да има промяна в закона“, каза още Събев. Той заяви, че е депозирал своето предложение до Общинския съвет и е подал ръка. Според него държавна компания не би могла да управлява добре това летище, като бъдещето е концесиониране.

Министърът коментира и идеята за градска железница в крайдунавския град. „Развитието на БДЖ е различно от развитие на градска железница – Русе. Днес имахме среща с всички стари областни управители и със сегашния. Ние разгледахме още веднъж проекта и го начмираме за изкюлчително екологичен, добър, който решава голяма част от трафика на хората на Русе. Най-вече този проект се подкрепя от Европа. Тези неща са включени в Плана за възстановяване и устойчивост“, каза още Събев. Той заяви, че областният управител ще покани всички сериозни предприятия в района, ще присъстват Министерство на транспорта и съобщенията, генералния директор на НКЖИ и неговите експерти и по същество ще се разглежда от сегашните възможности какво може веднага да се пусне.

Събев разясни и за новите мостове по Дунав. Той обърна внимание на споразумението ни с румънската страна, в което сме се договорили за пет моста и еколози и геолози да започнат работа по това къде да е мястото им. „Това са Оряхово, Свищов, Силистра, Никопол и Русе, т.е. нявсякъде, където има фериботи“, каза още Събев. Той обясни, че там има готова инфраструктура. Той обяви, че утре след обяд е първата среща на работната комисия между България и Румъния. Според него това ще отнеме време уточняването на точките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика