Митов: България подкрепя борбата срещу тероризма

17848
Митов: България подкрепя борбата срещу тероризма
Снимка: БГНЕС

България е част от международната демократична общност и подкрепя усилията за борба срещу всички форми на тероризъм. Това заяви министър Даниел Митов на среща с Жил де Керков, Координатор на ЕС по борбата с тероризма, който е на посещение в София.

Вчерашните трагични събития в Париж показват, че трябва да поддържаме много активен диалог не само по отношение на проблема с чуждестранните бойци, но и по въпросите на борбата с тероризма като цяло, за да гарантираме сигурността на европейските граждани, каза Митов.

Външният министър изрази благодарността на българската страна за заетата от Координатора позиция по терористичната атака на летище Сарафово през 2012 г. Даниел Митов подчерта силния ангажимент на българските власти да работят в сътрудничество с всички партньори за недопускането на подобни атентати в бъдеще.

Двамата обсъдиха взетите от българското правителство практически мерки за недопускането преминаването на чуждестранни терористични бойци през територията на страната. България предприема необходимите действия за гарантиране сигурността на нашите граници, които са подложени на силен миграционен натиск заради географската ни близост до конфликтни райони като Сирия и Ирак, подчерта министър Митов.

Жил де Керков посочи важността на привеждане на българското законодателство в съответствие с разпоредбите на Резолюция 2178/2014/ на Съвета за сигурност на ООН. Външният министър го информира за работата на създадената Междуведомствена работна група, натоварена със задачата да предложи законодателни текстове за криминализиране дейността на чуждестранните бойци.

Министър Митов и Жил де Керков изразиха общата си загриженост от действията на т. нар. "Ислямска държава" и се обединиха зад мнението, че ЕС трябва да полага координирани и единни усилия в борбата с произтичащата от тях терористична заплаха. Те бяха единодушни, че решението на проблема трябва да бъде търсено в тясно сътрудничество с всички държави от региона на Близкия изток и Северна Африка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика