Митов: Имаме уверение, че въпросът с българското малцинство в Сърбия ще се реши бързо

1187
Митов: Имаме уверение, че въпросът с българското малцинство в Сърбия ще се реши бързо
Снимка: БГНЕС

Имаме уверение от сръбската страна, че въпросът с българското малцинство в Сърбия ще бъде решен бързо. Това заяви външният министър Даниел Митов на пресконференция след годишната среща в Правец на Борда на Съвета за регионално сътрудничество в Югоизточна Европа.

Митов подчерта, че е имал полезни срещи със сръбския си колега Ивица Дачич и се надява въпросите с правата на малцинството ни да бъдат решени бързо.

По думите му основната работа трябва да се извърши от сръбското законодателство. Първият ни дипломат изрази готовност и за промени в българското законодателство, но подчерта, че необходимият акцент е в мерките от сръбска страна.

Спирайки се на въпроса за преговорите между Хърватия и Сърбия относно преговорите на последната за членство в ЕС, Митов изрази надежда, че двете страни ще разрешат въпроса в духа на добросъседските отношения, който е основен принцип на Евросъюза. Хърватия по-рано тази година блокира отварянето на глава 23 от преговорите за присъединяване на западната ни съседка, предаде БГНЕС.

В отговор на въпроса за корупцията в България министър Митов заяви: „Не мога да кажа, че сме елиминирали корупцията, че не трябва да се предприемат мерки и за напаред, но ще правим всичко, за да постигнем честно, бързо, ефикасно и справедливо правосъдие. Правим го, не защото го иска ЕС, а защото го искат българските граждани.”

Митов подчерта също, че честно и справедливо правосъдие е гаранция за икономически напредък, а едновременно с това икономическият напредък е условие за честно и справедливо правосъдие.

Относно Турция външният министър заяви, че южната ни съседка е основен фактор в региона. Той изрази надежда, че миграционното споразумение ЕС-Турция, което ефективно ограничи човекопотока по балканския маршрут ще продължи да се изпълнява.

Според него приоритетите на ЕС в това отношение са укрепване на външните граници, безкомпромисна борба с трафикантите на хора, и да се обърне внимание на репатрирането и реадмисията на незаконните мигранти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика